rogaliki

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

 

Małe, bardzo smaczne, mięciutkie, drożdżowe rogaliki, które smakowały mi nawet drugiego dnia ( a różnie w przypadku drożdżowych wypieków bywa ), polecam.

 

Inspiracja: rogaliki

 

Składniki na około 50 sztuk:

- 500 g mąki pszennej

- 200 ml mleka

- 50 g drożdży

- 4 żółtka

- 100 g cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- aromat rumowy

- 100 g  masła

- szczypta soli

- dowolna marmolada do nadziewania rogalików ( u mnie nutella śliwkowa )

 

Mleko podgrzać. Połowę mleka wymieszać z drożdżami, 1/4 cukru i 5 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W pozostałym mleku rozpuścić cukier, przestudzić.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, kilka kropli aromatu rumowego, szczyptę soli, żółtka i cukier z mlekiem oraz zaczyn. Wyrobić najpierw łyżką, potem rękoma.

Masło pokroić w kosteczkę. Ciasto ponownie wyrobić, wgniatając w nie masło. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą uformować w kulkę i rozwałkować na kształt koła. Pociąć na 12 trójkątów. U podstawy trójkątów kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st. C około 20 minut.

Można posypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie polukrować ( utarty cukier puder + kwaśna śmietana ).


 

 

Smacznego.

10:48, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 listopada 2015

 

 Źródło: rogaliki

 

Składniki na ciasto ( 48 sztuk ):

- 2 szklanki mąki

- 150 g zimnego masła

- 100 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego

- 1 żółtko

- 1/3 szklanki cukru pudru

- skórka starta z 1/4 cytryny

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części, schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 szklanka orzechów włoskich

- 1/2 szklanki śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki miodu

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- sok z 1/4 cytryny

- 1 białko

Orzechy zmielić. Orzechy, cukier i śmietanę podgrzać w rondelku około 10 minut, często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać miód, sok z cytryny i cynamon, wymieszać. Dodać białko, szybko połączyć, podgrzać jeszcze około 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Każdą z części ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy około 20 - 25 cm, posmarować 1/4 nadzienia orzechowego i podzielić na 12 trójkątów. Zwijać rogaliki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

08:39, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (9) »
wtorek, 22 września 2015

 

 

Bardzo dobre, krucho - drożdżowe rogaliki, smaczne również drugiego dnia, być może za sprawą dodatku do ciasta serka mascarpone.

 

 Źródło:rogaliki

 

Składniki:

- 750 g mąki + 2 łyżki

- 300 g masła

- 100 ml mleka

- 60 g cukru

- 40 g świeżych drożdży

- 3 jajka

- 3 pełne łyżki serka mascarpone

- szczypta soli

- dowolne nadzienie np tak jak u mnie krem czekoladowo - orzechowy typu "nutella"

 Drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki mąki, cukier oraz ciepłe mleko, odstawić na 10 minut do podrośnięcia.

 Po tym czasie dodać mąkę, szczyptę soli, jajka, masło i serek mascarpone, wyrobić gładkie ciasto ( może być lekko klejące ), odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Następnie ciasto podzielić na 6 równych części, rozwałkować każdą na okrąg, a każdy okrąg pociąć na 8 trójkątów.

Przy podstawie każdego trójkąta nakładać nadzienie i skręcać rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 170 st. C. Przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego.

05:32, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (2) »
środa, 04 lutego 2015

 

Bardzo prosty przepis na ciasto na rogaliki, składające się rzeczywiście tylko z 3 podstawowych składników ( nie biorąc pod uwagę dowolnego nadzienia i cukru pudru do oprószenia, bądź lukru ). Miałam wątpliwości co do tego przepisu, ale miło mnie zaskoczył, z ciastem dobrze się współpracowało, rogaliki wyszły kruche i całkiem smaczne.

Inspiracja: rogaliki

 

 Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

- 250 g masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

- dowolne nadzienie ( u mnie dżem wiśniowy, proponuję jednak marmoladę, dżem może wyciekać )

- cukier puder do posypania

 

Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę i masło, posiekać, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na trójkąty.

Na każdy trójkącik układać nadzienie i zwijać rogalik. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku, do zrumienienia, około 25 minut.

Ponieważ samo ciasto nie zawiera cukru można posypać rogaliki cukrem pudrem lub polukrować.

 

 

Smacznego.

09:11, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 15 stycznia 2015

 

Mięciutkie, drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem, nieliczne, które pozostały do następnego dnia nadal były bardzo dobre, a drożdżowe "drugodniowe", które mi smakuje  to rzadkość, więc polecam.

 

Inspiracja: rogaliki

 

Składniki:

- 3,5 szklanki mąki

- 120 g masła

- 200 ml mleka

- 2 jajka

- 2/3 szklanki cukru pudru

- 2 opakowania cukru wanilinowego

- 1/3 łyżeczki soli

- 80 g świeżych drożdży

 

Dodatkowo:

- gotowa masa makowa z puszki ( lub inne nadzienie np Nutella czy marmolada, według uznania )

- rozkłócone jajko do posmarowania rogalików

 

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

 

Jajka ubić z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, na jasną, puszystą masę, a następnie dodać do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, będzie dosyć luźne i takie ma być ( można mikserem ), następnie przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła ( można podsypać trochę mąki ) i podzielić na 8 trójkątów. Wierzchołki trójkątów naciąć jak na zdjęciu poniżej.

 

 

Przy podstawie trójkątów nakładać po łyżeczce masy makowej i zwijać rogaliki. Układać rogaliki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec około 15 minut. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe.

 

 

Smacznego.

10:50, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (8) »
niedziela, 29 czerwca 2014

 

Składniki na około 50 małych rogalików:

- 560 g mąki pszennej

- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

- 350 ml mleka

- 2 jajka

- 80 g masła roztopionego

- 75 g cukru 

- 1/2 łyżeczki soli

 

Składniki na nadzienie:

- 400 g twarogu ( nie mielonego )

- 2 żółtka

- 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią

Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem do połączenia.

Dodatkowo:

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

- cukier puder do oprószenia

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( w przypadku świeżych najpierw zrobić rozczyn ), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne ( można nieco podsypać mąki ale nie za dużo ). Z ciasta uformować kulę i pozostawić ją pod przykryciem do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt ( 18x35 cm ). Wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, tak, aby wierzchołek znalazł się pod spodem rogalika.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia.

Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w 190 st. C przez 13 - 15 minut. Lekko przestudzić oprószyć cukrem pudrem.

 

 

 Źródło: rogaliki

 

 Smacznego.

07:54, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (9) »
piątek, 08 listopada 2013

 

Tradycyjny rogal świętomarciński, to wypiek przygotowywany z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada, z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku. Niestety biały mak nie jest zbyt często spotykanym produktem, nie udało mi się go zdobyć, więc tym razem moje rogale mają inne, migdałowo - orzechowe nadzienie.

 

Składniki na ciasto ( 8 dużych rogali ): inspiracja

- 1/2 szklanki ciepłego mleka

- 15 g świeżych drożdży

- 2 żółtka

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 i 3/4 szklanki mąki

- 3 łyżeczki cukru

- szczypta soli

- 3 łyżeczki masła + 100 g miękkiego masła do wałkowania

Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 15 minut.

Żółtka utrzeć z 2 łyżeczkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel - mogel.

Mąkę z solą przesiać do miski, dodać rozczyn, pozostałe mleko i kogel - mogel, wyrobić, aż ciasto będzie sprężyste. Dodać roztopione, przestudzone masło, wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na rozwałkowanym cieście, rozsmarować. 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część, tak, by przykryła tę górną - wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki.

Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

 

Składniki na nadzienie:

- 100 g mielonych migdałów

- 50 g mielonych orzechów włoskich

- 3 podłużne pokruszone biszkopty

- 3 łyżki cukru pudru

- 100 ml śmietany 30 %

- aromat migdałowy

Śmietankę z cukrem podgrzać w rondelku, wsypać mielone migdały, orzechy i biszkopty, wymieszać, na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Przestudzić.

Ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Rozsmarować nadzienie, pozostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta, na podstawie zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę, na środku zrobić nacięcie i delikatnie rozgiąć na boki, a następnie zwinąć rogalika.

Rogaliki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podrośnięcia na 90 minut.

Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut w 180 st. C do zrumienienia.

Jeszcze lekko ciepłe, można polukrować i posypać posiekanymi orzechami.

 

 

Smacznego.

06:26, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (6) »
środa, 28 sierpnia 2013

 

Śniadanie idealne. Pyszne, domowe rogaliki, z dodatkiem maślanki, dzięki której są wilgotniejsze, a jednocześnie delikatne i puszyste. Nie są też trudne do wykonania, ani zbytnio pracochłonne. Uniwersalne w smaku, nadają się zarówno do podania z masełkiem i dżemem, na słodko, jak i z wędliną czy serem.

 

 

Źródło: rogaliki

 

Składniki na 16 rogali:

- 600 g mąki pszennej

- 30 g świeżych drożdży

- 200 ml ciepłej wody

- 200 ml maślanki

- 2 łyżki oleju

- 1,5 łyżeczki cukru

- 1,5 łyżeczki soli

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania rogalików

 

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wszystkie mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut.

Wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm i podzielić na 8 trójkątów. Trójkąty zwijać, formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na 30 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w 180 st. C, do zezłocenia.

 

 

Smacznego.

04:16, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (5) »
środa, 14 sierpnia 2013

 

Dla wszystkich amatorów czosnkowego pieczywa, domowe, aromatycznie czosnkowe rogaliki. Najlepsze jeszcze ciepłe.

 

Źródło: rogale czosnkowe

 

 Składniki na zaczyn:

- 1/4 szklanki mąki

- 1/3 szklanki ciepłej wody

- 2 łyżeczki suszonych drożdży

Składniki wymieszać ze sobą, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

 

Składniki na ciasto:

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki roztopionego masła

- 1/4 szklanki wody

- 1 szklanka maślanki

- 4 szklanki mąki + około 1/4 szklanki do podsypania stolnicy

Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać zaczyn. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

 

Składniki na nadzienie:

- 110 g miękkiego masła

- 3 - 4 ząbki czosnku posiekane drobno, lub przeciśnięte przez praskę

- garść natki pietruszki

Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na 2 - 3 mm okrąg. Płaty ciasta posmarować czosnkowo - maślanym nadzieniem, podzielić na trójkąty i zwijać rogaliki ( mnie wyszło 24 sztuki ).

Rogaliki poukładać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podrośnięcia na 15  - 25 minut.

Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać startym, żółtym serem.

Piec około 15 minut w 190 st. C.

 

 

Smacznego.

06:27, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (7) »
wtorek, 23 kwietnia 2013

 

Puszyste, maślane, delikatnie słodkawe rogaliki, idealne na niespieszne śniadanie.

 

 Źródło: rogaliki

 

Składniki:

- 500 g mąki

- 2 jaja + 1 do posmarowania rogalików

- 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżeczka soli

- 20 g świeżych drożdży

- 1 szklanka letniego mleka

- 50 g masła

- mak do posypania

 

Mleko podgrzać, odlać około 1/3 szklanki, rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką drożdży, odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

W misce roztrzepać jajka, dodać resztę mleka, cukier, sól i olej.

Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, mieszankę jajeczną i masło, wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić, aż ciasto nie będzie kleić się do dłoni.

Wyrobione ciasto wyłożyć do miski i posmarować lekko olejem. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ( 1 - 1.5 godz ) w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 trójkątów. Zwinąć w rogaliki, zaczynając od szerszego boku.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką wody i posypać makiem. Piec około 10 - 15 minut w 200 st. C.

 

 

Smacznego.

08:36, martex.82 , rogaliki
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail