babki i ciasta ucierane

środa, 14 września 2016

 

Proste, orzeźwiająco cytrynowe ( nasączane sokiem cytrynowym ), wilgotne ciasto, z fajną skorupką cukrową na wierzchu.

 

Źródło: cytrynka

 

Składniki:

- 2 cytryny

- 4 jajka

- 225 g miękkiego masła

- 225 + 175 g cukru

- 275 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki mleka

Masło utrzeć z 225 g cukru na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i skórkę startą z cytryn, zmiksować do połączenia. Ciasto wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C około 35 minut.

Po upieczeniu, już nie gorące, ale koniecznie jeszcze ciepłe ciasto polać sokiem z cytryn wymieszanym ze 175 g cukru ( utworzy się cukrowa skorupka na wierzchu ), pozostawić do wchłonięcia soku.

 

Smacznego.

środa, 16 marca 2016

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g masła lub margaryny

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 2 łyżki kakao

Masło stopić, wystudzić. Jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać masło, połączyć. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao.

Obydwie części ciasta wylewać naprzemiennie do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w 180 st. C około 60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić, wyjąć z formy, można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

poniedziałek, 01 lutego 2016

 

 Babka z ciekawym dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego, mięciutka i wilgotna, a przy tym prosta w przygotowaniu.

 

Źródło: babka

 

Składniki:

- 250 g masła

- 100 g cukru

- 4 jajka

- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego

- 250 g mąki pszennej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej formy na babkę ( u mnie silikonowa ). Piec około 50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia, w razie potrzeby można przykryć wierzch folią aluminiową, by za bardzo się nie spiekła. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

Smacznego.

piątek, 27 marca 2015

 

Kolejna przedświąteczna babka, tym razem dwukolorowa, o wdzięcznej nazwie żonkil ( chociaż jak dla mnie bardziej przywodzi na myśl narcyza ). Puszysta, a jednocześnie przypominająca w strukturze gąbkę, zwłaszcza w białej części.

 

Źródło: żonkil

 

Składniki na ciasto białe:

- 6 białek

- 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu - cream of tartar ( z powodzeniem można zastąpić 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, ja tak zrobiłam )

- 1/2 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego

Ubić białka do spienienia, dodać sok z cytryny i sól i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Dodać ekstrakt waniliowy. Następnie dodać przesiane cukier puder i mąkę, delikatnie połączyć z pianą. Wylać do wysmarowanej dokładnie masłem formy na babkę, odstawić.

 

Składniki na ciasto żółte:

- 6 żółtek

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/4 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 3/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 szklanki wrzącej wody

Żółtka ubijać przez około 3 minuty, dodać sól i wanilię, nadal ubijając dodawać cukier. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Ciasto żółte wylać na znajdujące się już w formie ciasto białe. Piec około 50 minut w 160 st, C. Wystudzić i dopiero usunąć z formy. Można polać lukrem ( 1 szklanka pudru + 4 łyżki soku z cytryny ).

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 23 marca 2015

 

 

Zapraszam na trochę inną babkę, nie wymagającą pieczenia, za to bajecznie kolorową i łatwą w przygotowaniu ( choć czasochłonną ).

 

Składniki:

- 5 różnokolorowych galaretek

- 250 ml śmietany 30%

Każdy kolor galaretki podzielić na połowę ( można zważyć ) i wsypać do oddzielnych miseczek.

Galaretki porozpuszczać w gorącej wodzie, po 1/2 szklanki wody na miseczkę.

Gdy galaretki będą już przestudzone, do połowy miseczek dolać po 50 ml śmietanki, połączyć.

Do formy na babkę wlewać kolejno najpierw galaretkę czystą, a potem ten sam kolor galaretki ze śmietanką.

UWAGA po wlaniu każdej warstwy należy włożyć formę do zamrażalnika, do czasu aż warstwa stężeje i dopiero na zastygniętą całkowicie galaretkę wylewać kolejną warstwę. Tak postępować do wyczerpania wszystkich kolorów galaretek. Pozostawić w lodówce, aż całość dokładnie stężeje.

Aby wydostać babkę z foremki wystarczy zanurzyć formę na chwilę w ciepłej wodzie, lub obłożyć ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie, nadstawić talerz i przekręcić babkę do góry nogami.

 

Smacznego.

niedziela, 15 marca 2015

 

Pyszna babka, idealna na Wielkanoc, puszysta, a jednocześnie wilgotna ( nie lubię suchego drożdżowego ), również drugiego dnia, z aromatem rumu i skórki pomarańczowej, bardzo szybko znikająca.

 

 Składniki:

- 500 g mąki pszennej

- 250 ml mleka

- 70 g świeżych drożdży

- 10 żółtek

- 150 g cukru

- 150 g masła

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- szczypta soli

- 150 g rodzynek

- 25 ml rumu

- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego

 

Składniki na lukier:

- 100 g smażonej skórki pomarańczy

- 2 szklanki cukru pudru

- ok 3 łyżki wody

- kilka kropli czerwonego barwnika lub sok z buraków, sok wiśniowy

 

Rodzynki sparzyć, dodać rum i aromat rumowy.

Mleko podgrzać, tak, żeby było letnie.

Pokruszone drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru i połową lekko ciepłego mleka, dodać około 6 łyżek mąki, tak, by rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Przykryć rozczyn ściereczką i zostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze na jasną, puszystą masę. Masę żółtkową dodać do pozostałej mąki, dolać mleko i pozostały rozczyn.

Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie jednolite i gładkie ( może się kleić ). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrabiać, aż przestanie kleić się do ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę ( śr. ok 26 cm ). Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około 35 - 40 minut w 180 st C. Wystudzić, polukrować ( cukier puder utrzeć z wodą i ewentualnie sokiem wiśniowym lub barwnikiem ) i udekorować skórka pomarańczową.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 25 marca 2013

 

Macie już upatrzoną świąteczną babkę? A może ktoś się skusi na pasiastą babkę na białkach, z dodatkiem kakao i cynamonu?

 

 Składniki:

- 4 białka

- 3/4 szklanki cukru

- 1,5 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki mleka

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżeczka cynamonu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ekstrakt z wanilii i delikatnie połączyć.

Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną odstawić, do drugiej dodać łyżkę kakao, a do trzeciej łyżeczkę cynamonu, wymieszać.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremki wylewać na zmianę po łyżce, każdego rodzaju ciasta.

Piec w 180 st. C około 50 minut.

 

 

Smacznego.

czwartek, 21 marca 2013

 


Baby, ach te baby! Nadszedł czas ich królowania. Pewnie większość z Was, nie wyobraża sobie bez nich Wielkanocy? Piaskowe, drożdżowe, czy z marmurkiem, baby, babki, babeczki, u mnie jakoś nigdy nie były elementem świątecznej tradycji, zresztą podobnie jak mazurki. Dzisiejsza, jest trzecią babką, jaką zdarzyło mi się w życiu popełnić.

Babkę kajmakową piekłam z połowy porcji, na małą foremkę, ale nie polecam ( jest pyszna, więc za szybko zniknie ) i podaję oryginalne proporcje. Cudownie pachnie karmelem, już podczas pieczenia, ma śliczny, karmelowy kolor i smak, dopełniony przez chrupiące, prażone płatki migdałów.

 

Źródło: kajmakowa babka

 

 Składniki:

- 5 jaj

- 3 łyżki cukru

- sok z 1 cytryny

- 100 g masła

- 300 g masy krówkowej

- 180 g mąki pszennej

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Składniki na sos karmelowy:

- 100 g masy krówkowej

- 3 - 4 łyżki mleka lub śmietany kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 Dodatkowo:

- 30 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

 

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodawać po jednym żółtku i sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec w 180 st. C przez 45 - 50 minut.

Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem karmelowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

 

 

Smacznego.

niedziela, 29 kwietnia 2012

 

 

 Ciasto, które zaskoczyło mnie swoją strukturą, takie jest delikatne, piankowe, rozpływa się w ustach, na ciepło ciężko je było ukroić. Spodziewałam się czegoś innego po wypieku na samych białkach. Poza białkami, które zalegały mi w zamrażalniku, niewiele więcej potrzeba, kilka prostych składników, które zawsze są w domu. 

 Źródło: angel chiffon cake

 

Składniki:

- 200 g białka ( białko z 8 średniej wielkości jaj )

- 40 ml oleju

- 80 ml mleka

- 70 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/3 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 70 g cukru pudru

 

W misce wymieszać mleko i olej. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą pianę dodawać porcjami do ciasta, delikatnie połączyć łyżką.

Przelać do tortownicy o średnicy około 17 cm ( u mnie 21 cm, ale proponuję mniejszą ), piec około 40 minut w 170 st. C.

 

 

 

Smacznego.

wtorek, 20 września 2011

 

Proste, smaczne ciasto, trochę piernikowe, jesienne. Dzięki marchewce jest lekko wilgotne, a cynamon nadaje mu wspaniały zapach. Przepis ze starego zeszytu.

 

Składniki:

- 3 duże marchewki

- 150 g cukru

- 250 g mąki

-  100 g masła

- 50 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady

- 3 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 łyżeczki cynamonu

- garść orzechów włoskich ( lub innych )

 

 

Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Włożyć do miski. Dodać miękkie masło, ucierać, dodając cukier i jajka. Mieszając wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, połączyć. Wsypać grubo posiekane orzechy oraz groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę, zamieszać.

Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 min w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail