małe wypieki

środa, 18 lutego 2015

 

 Źródło: " Najlepsze ciasta "

 

Składniki:

- 500 g twarogu

- 4 jajka

- 2 szklanki mąki

- 5 łyżek cukru

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

- 1 łyżka spirytusu lub octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- szczypta soli

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski przez sitko z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.

Twaróg zmielić i zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

Masę twarogową połączyć z mąką, dodać śmietanę, spirytus lub ocet, połączyć.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Z ciasta formować niewielkie kuleczki ( można ułatwić to sobie maczając dłonie w zimnej wodzie lub oleju, ewentualnie podsypać nieco mąki ). Pączki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z obu stron, osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 14 czerwca 2014

 

Nadal w klimacie truskawkowym. Tym razem krucho - drożdżowe ciasteczka, kształtem przypominające koguci grzebień, nadziane truskawkową marmoladą.

 

Inspiracja: grzebyki

 

Składniki:

- 500 g mąki

- 250 g margaryny

- 50 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany

- 1 żółtko

- szczypta soli

 

Dodatkowo:

- 1 białko

- cukier kryształ na wierzch

- dowolna marmolada ( u mnie truskawkowa )

 

 

W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, śmietaną i żółtkiem.

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekać z margaryną, wlać mieszankę z drożdżami, zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm.

Brzeg ciasta smarować wzdłuż marmoladą i przewinąć ciasto. Powstały rulonik odciąć od pozostałego ciasta, podzielić na około 7 cm odcinki, ponacinać je z jednej strony.

Posmarować białkiem, maczać w cukrze. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor około 25 minut w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

czwartek, 27 lutego 2014

 

Tłusty Czwartek czas zacząć.

 

 Źródło: oponki

 

Składniki:

- 250 g tłustego twarogu

- ok 300 - 350 g mąki pszennej

- 4 żółtka

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 pełne łyżki cukru pudru

- 40 g stopionego masła

- 1 łyżka spirytusu ( opcjonalnie wódki, octu )

- 1 pełna łyżeczka sody

- skórka otarta z 1/2 cytryny

- smalec ( lub olej ) do smażenia

 

 

Twaróg zmiksować z żółtkami, śmietaną, masłem, skórką cytrynowa i spirytusem.

Mąkę połączyć z cukrem pudrem i sodą, dodać masę serową i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli zbytnio klei się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto powinno jednak pozostać miękkie i delikatne.

Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać oponki ( np za pomocą szklanki i małego kieliszka ).

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Studzić na ręczniku papierowym. Można polukrować ( u mnie cukier puder utarty ze śmietaną ) i posypać posiekanymi orzechami ( u mnie orzeszki ziemne nie solone ).

 

 

Smacznego.

piątek, 14 czerwca 2013

 

Wafelki z mlekiem w proszku, trochę zapomniane, wyparte przez wafle z masą krówkową, smak dzieciństwa.

 

 Źródło: wafle

 

 Składniki:

- 400 g miękkiego masła

- 300 g mleka w proszku ( pełne, niebieskie )

- 140 ml mleka ( ok 3/4 szklanki )

- 120 g cukru

- 2 łyżki kakao

- 4 duże wafle

 

Mleko przelać do rondelka, a następnie dodać cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, następnie zdjąć z ognia i wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując, dodawać po 1 - 2 łyżkach schłodzonego mleka.

Gdy masa będzie gładka, dodać mleko w proszku, dokładnie połączyć, podzielić na 2 części. do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Pierwszy wafel posmarować 1/2 kremu kakaowego, przykryć kolejnym waflem, rozsmarować całą jasną masę, przykryć waflem, rozsmarować resztę masy kakaowej i przykryć ostatnim waflem.

Wafle obciążyć np deską do krojenia i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Pokroić.

 

 

Smacznego.

wtorek, 26 lutego 2013

 

 Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, aromatycznie cytrynowe maleństwa, szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada.

 

 Źródło: cytrynowe poduszeczki

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 80 g miękkiego masła

- sok i skórka z 1/2 cytryny ( następnym razem dam więcej  )

- cukier puder do posypania

- olej do smażenia

 

Miękkie masło zmiksować z jajkami, śmietaną, sokiem i skórką z cytryny, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść elastyczne ciasto, schłodzić w lodowce 30 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, pokroić je w paski, a następnie w kwadraciki.

Smażyć na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku, obtoczyć w cukrze pudrze.

 

Smacznego.

wtorek, 05 lutego 2013

 

 Nie planowałam faworków, ani na dziś, ani na Tłusty Czwartek, nie jest to coś co wychodziłoby mi rewelacyjnie, ale wszelakiej maści chruściki prześladowały mnie od samego rana, widziałam je wszędzie. Po prostu musiałam się z nimi zmierzyć, no i są.

 

 Źródło


Składniki:

- 250 g mąki

- 30 g masła

- 80 g kwaśnej śmietany

- 3 żółtka

- 3 łyżki spirytusu

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż nie będzie kleić się do rąk. Ciasto ubijać wałkiem ze wszystkich stron, aż pokarzą się pęcherzyki powietrza. Włożyć do foliowego woreczka i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

Ciasto rozwałkować cieniutko, jak na makaron. Pociąć na paski, a następnie na prostokąty, naciąć na środku i przeciągnąć jedną końcówkę przez nacięcie.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoto. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

środa, 16 stycznia 2013

 

 Leciutkie, delikatne maleństwa z ciasta parzonego, nie za słodkie, bo jedynie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest kładzione łyżeczką wprost na tłuszcz, nie wyciskane szprycą, stąd nieregularne kształty i pewnie stąd nazwa cudaczki. Pąków może nie zastąpią, ale stanowią, fajną, szybką i prostą w przygotowaniu, karnawałową przekąskę.

 

Źródło: stary zeszyt

 

Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki

- 100 g masła

- 6 jajek

- szczypta soli

- olej do smażenia

- cukier puder do oprószenia

- 2 szklanki wody

 

Wodę wlać do rondelka, dodać masło i szczyptę soli, zagotować na małym ogniu. Mąkę przesiać przez sitko, wsypać do rondla z wrzącym płynem, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając ( najlepiej drewnianą łyżką ), aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Przestudzić.

Do ostudzonej masy wbijać po jednym jajku, miksując na jednolitą masę. Przykryć, wstawić na godzinę do lodówki.

W garnku rozgrzać olej. Ciasto wyjąć z lodówki i nabierać łyżeczką niewielkie porcje ( można sobie pomagać druga łyżeczką ), wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

wtorek, 21 lutego 2012

 

 

 Wprawdzie tegoroczny Tłusty Czwartek przeszedł już do historii, ale te małe pączusie są tak szybkie, smaczne i niekłopotliwe w przygotowaniu, że można je zrobić bez specjalnej okazji. Z wierzchu fajnie chrupią, w środku są mięciutkie i aromatyczne od skórki cytrynowej. Przepis znaleziony na blogu Mała cukierenka, z moją małą zmianą, dotyczącą skórki cytrynowej, zamiast kandyzowanej pomarańczowej.

 

Składniki:

- 240 g mąki pszennej

- 150 g zmielonego twarogu

- 60 g cukru

- skórka otarta z 1 cytryny

- 1 jajko

- 1 płaska łyżeczka sody

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą ręcznie. Ciasto będzie gęste.

Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze ( większe mogłyby nie dopiec się w środku ).

Smażyć na rozgrzanym oleju, na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 30 stycznia 2012

 

 

 Moje pierwsze faworki, ( a właściwie kokardki ) z których jestem zadowolona, delikatne i kruchutkie, z charakterystycznymi pęcherzykami. Do tej pory zalecenia o znęcaniu się nad ciastem traktowałam z lekkim przymrużeniem oka, a okazuje się, że faktycznie należy się na biednym faworkowym konkretnie powyżywać, bo to dzięki temu powstają potem bąbelki z powietrzem, no a przy okazji można odreagować wszelkie złości.

 Źródło: karnawałowe kokardki na piwie

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 2 łyżeczki spirytusu

- 1 łyżeczka masła

- 1/2 do 3/4 szklanki jasnego piwa

- szczypta soli

- olej do smażenia, cukier do oprószenia

 

 

 Mąkę przesiać, dodać żółtka, spirytus, masło, piwo, sól. Dobrze wyrobić, zagniatając dosyć długo, by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać trochę piwa.

Ciasto porządnie wybijać wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 - 60 minut. Po tym czasie rozwałkować jak najcieniej, starając się jak najmniej posypywać mąką. Z ciasta szklanką wycinać kółka jak na pierogi i formować kokardki.

Smażyć na oleju rozgrzanym do 175 st. C, na złoty kolor, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

piątek, 30 grudnia 2011

 

 No, może nie zupełnie krówki, ale trochę je przypominają, autorka przepisu określiła je mianem burfi, a że nie mam pojęcia o indyjskich słodkościach, pozostanę przy krówkach.

Co by to nie było, jest naprawdę smaczne, trochę mordoklejkowate ( takie krówki lubię najbardziej ), a połączenie banana i kokosu daje bardzo fajny posmak. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę kakao, lub zmniejszyć trochę ilość cukru, bo dojrzały banan sam w sobie jest bardzo słodki. 

Inspiracja:  banana coconut fudge ( burfi )

 

Składniki:

- 1 mocno dojrzały banan

- 1/2 szklanki wiórek kokosowych

- 3/4 szklanki cukru

- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 3 łyżki masła

- 3 łyżki śmietany

 - płatki migdałowe

 

 

 Banana rozgnieść na papkę. Włożyć do garnka, wraz z masłem, śmietaną, cukrem i wiórkami kokosowymi. Gotować na niewielkim ogniu, często mieszając. Gotować, aż masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek garnka. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Masę wylać na wysmarowaną, lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi ( mogą być też wiórki kokosowe czy posiekane orzechy ). Pozostawić do zastygnięcia. Pokroić na kwadraciki.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail