przekładane

wtorek, 18 października 2016

 

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30%

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

- 1 puszka ananasów

Dodatkowo:

- galaretka cytrynowa

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.

Do masy śmietanowej dodać startą na tarce czekoladę i połowę pokrojonych ananasów. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance gorącej wody, wystudzić.

Pozostałe ananasy ułożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Smacznego.

sobota, 12 marca 2016

 

Ciasto dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny biszkopt i śmietankowo - kokosowa masa, z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, polecam.

 

Źródło: rafaello

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka octu 10%

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, dodać do ubitych białek, krótko zmiksować. Dodać mąki, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 21x31 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę:

- 500 ml śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 150 g białej czekolady

- 100 g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

- 100 g wiórków kokosowych

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone, chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

2/3 masy wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, przykryć drugim blatem, rozsmarować pozostałą masę.

Masło, wiórki kokosowe i cukier podsmażyć na patelni do zrumienienia. Posypkę wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

piątek, 15 stycznia 2016

 

Puszysty, delikatny biszkopt, przełożony równie delikatną, jak ptasie mleczko pianką, z dodatkiem kisielu żurawinowego i galaretki żurawinowej. Proste, nie za słodkie i szybko znikające ciasto, polecam.

 

 Inspiracja: biszkopt z kisielową pianką

 

 Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 i 1/ 2 szklanki mąki pszennej

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć w blaszce, a drugi odłożyć na deseczkę i za pomocą kieliszka powycinać w nim kółeczka.

 

Składniki na piankę:

- 2 kisiele żurawinowe

- 2 galaretki żurawinowe

- 500 ml śmietany kremówki

Kisiele ugotować według przepisu na opakowaniu ( nie pomijając cukru ). Do gorącego kisielu wsypać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, następnie nadal miksując dodawać po łyżce kisiel.

Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt w blaszce,  przykryć biszkoptem z dziurami.

 

Dodatkowo:

- 1 dowolna galaretka ( u mnie granat i ananas Winiary )

- garść suszonej żurawiny ( lub innych drobnych owoców )

Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. W otwory w biszkopcie powkładać żurawinę lub inne drobne owoce, zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

niedziela, 08 listopada 2015

 

Pracochłonne, ( bo należy upiec kilkanaście cieniutkich blatów ), ale pyszne ciasto. Podobno tradycyjnie spotykane na weselach na Podlasiu.

 

Źródło: Marcinek

 

Składniki na ciasto:

- 1/2 kg mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1/2 kostki margaryny

- 1/2 szklanki śmietany 18%

- 1/2 łyżeczki sody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 13 - 15 części. Każdą część rozwałkować cieniutko na papierze do pieczenia do rozmiarów ok 15x25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie w 180 st. C na złoty kolor ( około 7 minut ).

 

Składniki na masę:

- 1l śmietany 30 - 36%

- 400g śmietany 18%

- 1/2 szklanki cukru pudru

- aromat waniliowy

- 2 łyżki soku z cytryny

Obie śmietany mocno ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder, sok i aromat.

Placki przekładać masą, smarując po ok 2 - 3 łyżki, układać jeden na drugim. Masą posmarować również wierzch ostatniego placka. Posypać startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami lub tak jak ja pokruszonym jednym z upieczonych placków.

Ciasto powinno postać kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie, gdy placki nasiąkną masą, należy przechowywać je w lodówce. Najlepsze na drugi dzień i później, nie zajadać zaraz po upieczeniu.

 

Smacznego.

niedziela, 18 października 2015

 

Krówka, czyli ciasto, na które składa się: biszkopt o lekko karmelowym posmaku, delikatna masa śmietanowa, kajmak i orzechy.

 

Źródło: krówka

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki

- 1 budyń o smaku toffi

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżki kakao

- szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 23x23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Można dowolnie nasączyć biszkopt.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 500 ml śmietany kremówki 30 - 36%

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

 

Dodatkowo:

- 1/2 puszki masy krówkowej ( u mnie orzechowa )

- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

 

Jeden blat biszkopta ułożyć w blaszce, wyłożyć na niego masę śmietanową, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

piątek, 03 lipca 2015

 

Truskawkowa wariacja na temat popularnego ciasta 3 Bit. W tym przypadku, masę krówkową zastępuje masa truskawkowa.

 

Źródło: 3 bit

 

Składniki na masę budyniową:

- 500 ml mleka

- 1/3 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 żółtka

- 100 g masła

 

Dodatkowo:

- 0koło 25 sztuk herbatników

- 2 kostki gorzkiej czekolady

1/2 szklanki mleka rozrobić z mąkami i żółtkami. Resztę mleka z cukrami i masłem zagotować, wlać mieszankę jajeczną, mieszając pogotować do zgęstnienia.

Blaszkę ( 20x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylać jeszcze ciepły budyń, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników. Schłodzić.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 300 g truskawek

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 łyżka cukru

Truskawki z cukrem zagotować w rondelku, rozdrobnić blenderem. Dodać sypką galaretkę i pogotować do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę zestawić z ognia, przestudzić, lekko tężejącą wylać na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą herbatników.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać, posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

środa, 08 kwietnia 2015

 

Przekładane ciacho, bardzo przypominające ciasto 3 - bit, słodkie i kaloryczne, ale w końcu jak nazwa wskazuje, to ciasto balowe, takie na większą okazję, więc od czasu do czasu można się pokusić.

 

Źródło: ciasto balowe

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jaja

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku dopieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.Wylać do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 190 st. C, wystudzić, przeciąć na 2 blaty. Można je dowolnie naponczować np sokiem pomarańczowym.

 

Składniki na masę budyniową:

- 4 żółtka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 szklanki mleka

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

- 250 g masła

1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

 

Dodatkowo:

- 1 puszka ( 500 g ) masy krówkowej

- ok 140 g herbatników

- ok 100 g krakersów

- 500 ml śmietany 30 %

- 2 opakowania śmietan - fix

- 100 g startej białej czekolady

 

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim blatem, posmarować resztą masy budyniowej. Na masę wyłożyć warstwę herbatników, na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy.

Śmietanę ubić ze śmietan - fixami, wyłożyć na krakersy. Wierzch posypać startą, białą czekoladą.

Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Smacznego.

poniedziałek, 16 lutego 2015

 

 Kolorowa propozycja na wykorzystanie np. " popączkowych " białek.

 

Składniki na ciasto białkowe:

- 8 białek

- 8 łyżek cukru

- 8 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 6 łyżek oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlać olej, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na kolorowe masy:

- 330 ml soku przecierowego typu Kubuś, Pysio czerwonego ( banan, pomarańcza, truskawka )

- 330 ml soku żółtego ( banan, brzoskwinia, gruszka )

- 330 ml soku zielonego ( banan, jabłko, kiwi )

- 3 łyżki cukru

- 9 łyżek proszku budyniowego ( waniliowy lub śmietankowy )

Przygotowanie masy czerwonej: w 1/2 szklanki soku rozmieszać 3 łyżki proszku budyniowego i cukier, pozostały sok zagotować. Na gotujący wlać mieszankę budyniową, mieszając pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylać na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem.

Analogicznie postąpić z pozostałymi kolorami soków, przygotowując masę żółtą i zieloną.

Ostatnią masę wyłożyć na 3 blat, wyrównać, wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 ml śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

- starta czekolada do posypania wierzchu

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną, wyłożyć na zieloną, zimną już masę, wyrównać, posypać startą czekoladą, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

niedziela, 08 lutego 2015

Łaciate blaty ciasta, przełożone masą serową z sera gotowanego. Oryginalnie wyglądające ciasto, a wbrew pozorom dosyć proste i niekłopotliwe w przygotowaniu, polecam.

 

Źródło: ciasto łaciate

 

Składniki na ciasto białe:

- 6 białek

- 200 g cukru

- 50 g mąki pszennej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać pozostałe składniki, delikatnie połączyć.

 

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i jasnego ( obok siebie, a potem ciemne na białym i odwrotnie ). Całość delikatnie wyrównać z wierzchu. Piec w 180 st. C około 45 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 6 żółtek

- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 szklanki mleka

- 200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukry i żółtka włożyć do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki mleka. Wlać do gotującej się masy serowej. Pogotować do zgęstnienia.

Jeszcze ciepłą masą serową przełożyć blaty ciasta.

Można polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

 

Smacznego.

wtorek, 20 stycznia 2015

 

Piegowaty biszkopt, masa śmietanowa z wiórkami czekoladowymi i warstwa owocowa z truskawkami, zapraszam.

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 2 łyżki suchego maku

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek ( mogą być mrożone ) + 1/3 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

- 1 opakowanie galaretki truskawkowej

- 1 budyń śmietankowy ( + 1/4 szklanki wody )

Do rondelka wlać ok 1/3 szklanki wody, dodać truskawki i cukier, pogotować kilka minut, rozdrobnić blenderem. Dodać suchą galaretkę, nadal podgrzewając, połączyć z masą. Proszek budyniowy rozmieszać z około 1/4 szklanki wody, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, przestudzić.

Schłodzoną, ale jeszcze niezupełnie zastygniętą masę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu makowego, schłodzić w lodówce.

 

Składniki na masę straciatella:

- 300 g śmietany 30 - 36%

- 3 łyżki cukru pudru

- 80 g startej na tarce czekolady ( gorzka lub mleczna )

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietanowej. Masę straciatella wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim biszkoptem.

Dodatkowo:

- dowolna polewa czekoladowa

- posiekane migdały

Wierzch ciasta można dowolnie udekorować np polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi migdałami ( orzechami ).

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail