bułeczki i chleby

wtorek, 30 czerwca 2015

 

Pyszne, domowe precle, chociaż u mnie trochę przerośnięte i przypominające bardziej zakręcone bułeczki.

 Źródło : precle

 

Składniki:

- 1,5 szklanki letniej wody

- 1 łyżka cukru

- 2 łyżeczki soli

- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

- 4,5 szklanki mąki

- 56 g roztopionego masła

 

Dodatkowo:

- 2 litry wody

- 5 łyżek sody

- sól morska do posypania

- żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych zrobić rozczyn ), dodać sól, cukier i wodę wymieszana z resztą składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości około 60 cm, uformować na kształt precla, odłożyć na blaszkę, oprószoną mąką.

Po uformowaniu precli kolejno wrzucać je pojedynczo na wrzącą wodę, gotować ok 30 sekund, wyjmować łyżką cedzakową na blaszkę.

Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać solą morską.

Piec w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez około 13 - 15 minut.

 

 

Smacznego.

wtorek, 09 grudnia 2014

 

 

 Zakręcone, drożdżowe bułeczki, pachnące cynamonem.

 

 Inspiracja: brioszki

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki + 1 łyżka

- 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka

- 15 g świeżych drożdży

- 150 ml mleka

- 75 g miękkiego masła

- 1 jajko

- szczypta soli

- 3 łyżki mleka w proszku

 

Dodatkowo:

- 1 jajko

- 1 łyżka stopionego masła

- 1 łyżka cynamonu

- 3 łyżki cukru

 

Do miski wsypać suche składniki, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wsypać po łyżce cukru i mąki, zalać letnim mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.

Po tym czasie dodać roztrzepane widelcem jajko i zagniatać. Następnie dodać masło ( musi być miękkie ), zanim pozostałe składniki będą dokładnie wyrobione w zbitą całość. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie wyrobić ( w razie potrzeby można podsypać mąką ), przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na stolnicy i podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na podłużny owal ( ok 20x10 cm ), posmarować stopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem i ponacinać na skos w odstępach około 1 cm. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie w ślimaka.

Bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do podrośnięcia na około 30 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 st. C. Piec 15 minut bez nawiewu, następnie włączyć nawiew i piec jeszcze 5 minut do zrumienienia bułeczek.

 

Smacznego

piątek, 09 maja 2014

 

Wyjątkowo aromatyczne, mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem z masełka czosnkowego, z dodatkiem natki pietruszki.

 

Źródło: bułki

 

 Składniki na ciasto ( 12 małych bułeczek ):

- 400 g mąki

- 1 płaska łyżka cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 20 g świeżych drożdży

- 260g ciepłego mleka

- 30 g roztopionego masła

 

Dodatkowo:

- 1 roztrzepane jajko

 

Składniki na nadzienie:

- 60 g miękkiego masła

- 5 ząbków czosnku

- pęczek natki pietruszki

 

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wlać część ciepłego mleka, wsypać cukier, delikatnie połączyć i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą uformować w kulkę, a następnie spłaszczyć i ulepić podłużną bułeczkę. Układać łączeniem do spodu na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić do ponownego podrośnięcia.

Ząbki czosnku drobniutko posiekać ( lub przecisnąć przez praskę ). Natkę pietruszki posiekać i wraz z czosnkiem wymieszać z miękkim masłem na gładką masę.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, ostrym nożem ponacinać ukośnie w trzech miejscach. Nacięcia wypełnić przygotowanym nadzieniem.

Piec w 180 st. C około 15 minut.

 

 

Smacznego.

piątek, 10 stycznia 2014

 

Dawno nie piekłam żadnych bułeczek, a że masa makowa prosiła o wykorzystanie, oto i one, tradycyjne drożdżówki z makiem, dla wielu smak dzieciństwa.

 

Składniki na ciasto na około 12 drożdżówek : źródło )

- 500 g mąki

- 75 g masła lub margaryny

- 250 ml mleka

- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych

- szczypta soli

- 70 g cukru

 Dodatkowo:

- około 600 g gotowej masy makowej

 

Masło stopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przez około 1 - 1,5 godziny. Ponownie wyrobić.

Rozwałkować na placek o wymiarach 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 3 - 3,5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić 10 - 15 minut do podrośnięcia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w 220 st. C około 10 minut. Wystudzić na kratce, można polukrować.

 

Smacznego.

wtorek, 02 lipca 2013

 

Zdecydowanie najlepsze jagodzianki jakie do tej pory piekłam. Ciasto z dodatkiem serka mascarpone jest delikatne i mięciutkie, pyszne nie tylko zaraz po upieczeniu, ale dłużej zachowuje świeżość. Sezon jagodowy rozpoczęty.

 

 Źródło: jagodzianki ostateczne i najlepsze

 

 Składniki:

- 550 g mąki

- 250 ml mleka

- 100 g masła

- 2 pełne łyżki serka mascarpone

- 2 jajka

- 7 łyżek cukru

- 25 g świeżych drożdży

- szczypta soli

- 1 l jagód

- 2 - 3 łyżki cukru pudru

 

Lukier:

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 - 3 łyżki zimnej wody

 

Drożdże rozetrzeć z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia masła i serka. Przestudzić trochę i dodać jajka, roztrzepać widelcem.

Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn.

Ciasto wyrobić ręcznie, lub mikserem przez 5 - 7 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, ale nie należy zbyt dużo podsypywać mąki, wtedy jagodzianki będą puszyste i delikatne.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, formować z nich placuszki, na środku kłaść jagody, wymieszane z cukrem pudrem, zlepiać i układać złączeniem do dołu. Pozostawić na 20 minut do napuszenia.

Piec w 200 st. C przez około 15 - 20 minut. Wystudzić. Polukrować.

 

 

Smacznego.

wtorek, 21 maja 2013

 

Sezon rabarbarowy w pełni, trzeba wykorzystać ten moment. Moja propozycja to puszyste, drożdżowe buły, z kwaskowym rabarbarem i słodką kruszonką.

 

Zaczyn:

- 20 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka mąki

- 1/4 szklanki ciepłego mleka

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem, mąką i mlekiem, odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.

 

Składniki na ciasto ( 4 - 5 sztuk ):

- 1,5 szklanki mąki

- 1 jajko

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka oleju

- 1/4 szklanki ciepłego mleka

- szczypta soli

- zaczyn

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, jajko, olej, mleko oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

 

 Składniki na kruszonkę:

- 50 g mąki

- 25g cukru

- 25 g masła

 Wszystkie składniki  wymieszać razem w palcach, tak, by powstała kruszonka.

 

Dodatkowo:

- 2 łodygi rabarbaru:

- 2 łyżki cukru

- łyżeczka  masła

Rabarbar oczyścić, pokroić i wraz z cukrem podsmażyć chwilę na maśle.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 równych części. Uformować okrągłe bułeczki na wierzchu zrobić lekkie wgłębienie i ułożyć kawałeczki rabarbaru. Posypać kruszonką. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

Piec około 25 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

 

wtorek, 09 kwietnia 2013

 

 Cebularz - dowód na to, jak z wiekiem mogą zmieniać się preferencje smakowe. Całe moje dzieciństwo mama słyszała: "... tu jest cebula, bleee,  ja nie będę tego jadła!"I kombinowała, jak przemycić w potrawach choć odrobinę tego warzywa. Teraz już od cebuli nie uciekam, przeciwnie.

Przepis na te cebularze znalazłam u Pyzy, określa je ona mianem najlepsze cebularze i w pełni się z nią zgadzam. Wprawdzie to mój pierwszy, domowy, tego rodzaju wypiek, ale spośród kupnych, lepszych nie jadłam.

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki

- 30 g świeżych drożdży

- 1 jajko

- 3/4 szklanki ciepłego mleka

- 1/3 łyżeczki soli

- 2 małe łyżeczki cukru

- 2 łyżki oleju

 

Składniki na farsz:

- 4 cebule

- 2 - 3 łyżki oleju

- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

- 2 - 3 łyżki startego, żółtego sera

- przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cukru, zioła prowansalskie

- 2 - 3 łyżeczki suchego maku

- 2 łyżki mleka

 

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką mąki, cukrem i połową mleka, odstawić do podrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, sól, olej, roztrzepane jajko i resztę mleka i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 90 minut.

Cebulę pokroić w ćwierć plasterki. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać sól i cukier, zeszklić ( nie rumienić ). Dolać około 4 łyżek wody i dusić pod przykryciem, aż cebula zmięknie, przyprawić, do smaku, wymieszać ze śmietaną. Gdyby wyszło za dużo płynu, należy go trochę odparować. Farsz trochę przestudzić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 12 równych kawałków, uformować kulki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć i odstawić na około 30 minut do napuszenia.

Denkiem szklanki zrobić w każdej bułce spore wgłębienie, nałożyć porcję farszu, posypać startym serem. Brzegi cebularzy posmarować pędzelkiem maczanym w mleku i posypać makiem.

Piec około 25 minut w 190 st. C.

 

 

Smacznego.

czwartek, 04 kwietnia 2013

 

Idealne na śniadanie, domowe bułeczki z dodatkiem płatków owsianych.

Przepis od Pieczarki Mysi, dziękuję.

 

Źródło: bułki owsiane

 

Składniki ( na 9 bułek ):

- 2,5 - 3 szklanki mąki

- 1/2 szklanki płatków owsianych

- 40 g świeżych drożdży

- 150 ml mleka

- 100 ml wody

- 50 g roztopionego masła

- 1 jajko

- 1 łyżeczka cukru

- 1,5 łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

- 1 jajko

- 2 łyżki mleka

- płatki owsiane do posypania bułeczek

 

 

Mleko podgrzać, wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier, drożdże, połączyć, odstawić na około 15 minut do podrośnięcia

W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól, dodać zaczyn i resztę składników. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o boku około 24 cm i pokroić na 9 równych kwadratów.

Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć, odstawić do podrośnięcia na około 40 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać z wierzchu płatkami owsianymi. Piec około 20 minut w 200 st. C. Studzić na kratce.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 18 lutego 2013

 

 Nie przepadam za parówkami, ale w takiej formie, zdecydowanie zyskały w moich oczach.

Pomysł na to ciekawe zawinięcie znalazłam u Ilki, tam można zobaczyć proces zawijania krok po kroku.

 

Składniki:

Zaczyn:

- 15 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka mąki

- 70 ml ciepłej wody

Drożdże rozetrzeć z cukrem, mąką i wodą, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

 

Ciasto:

- 200 g mąki

- 100ml ciepłego mleka

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- szczypta soli

 

Dodatkowo:

- 5 parówek

 

Do miski przesiać mąkę z solą, dodać zaczyn, oliwę i ciepłe mleko, wyrobić ciasto.

Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, ponownie wyrobić.

Ciasto podzielić na 5 równych części, każdą rozwałkować na prostokąt, odpowiadający długością parówce. Każdą parówkę owinąć kawałkiem ciasta.

Następnie zawinięte parówki przeciąć na 6 odcinków, do końca przecinając parówki, lecz nie przecinając ciasta na spodzie. Ułożyć przekrojoną parówkę w koło i zahaczyć pierwszym segmentem o ostatni, przekręcić parówki, by były ułożone pionowo i uformować kwiatek.

Kwiatki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na około 20 minut. Można posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.

Piec około 20 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

środa, 09 stycznia 2013

 

 Mięciutkie bułeczki, wypełnione nadzieniem przypominającym bolognese, znalezione na pysznym blogu Anyżkowo.

 

 Składniki na ciasto:

- 3 i 1/2 szklanki mąki

- 1 szklanka ciepłej wody

- 10 g suszonych drożdży

- 1/3 szklanki oleju

- 1 łyżeczka soli

- 1 jajko

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

- tymianek

 

Składniki na farsz:

- 300g mięsa mielonego

- cebula

- 1 puszka pomidorów

- 100 g sera żółtego

- 2 łyżki śmietany

- 2 szklanki bulionu

- olej

- sól, pieprz, tymianek

 

Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i bulion, poddusić, wlać śmietanę, posypać tymiankiem. Pozostawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę.

Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut.

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail