drożdżowe

sobota, 12 września 2015

 

Inspiracja: ślimak

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki

- 100 g masła

- 150 ml mleka

- 60 g cukru

- 20 g świeżych drożdży

- szczypta soli

- 1 jajko

- 1 żółtko

Dodatkowo

- ok 500 g śliwek

- ok 1/2 puszki masy makowej

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z cukrem i solą, odstawić na 5 minut.

Następnie dodać mąkę, jajko, żółtko i roztopione, schłodzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40cm, pokroić wzdłuż na 3 pasy, nakładać na nie masę makową i zwijać je w rulony.

Rulony makowe układać spiralnie w tortownicy ( 24 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy, by poukładać w nich wypestkowane śliwki. Odstawić do podrośnięcia.

Piec w 180 st. C około 45 minut.

 

 

Smacznego.

niedziela, 02 sierpnia 2015

 

Źródło: ciasto drożdżowe

 

Składniki na ciasto:

- 50 g świeżych drożdży

- 1/2 szklanki cukru

- 2 jajka

- 1/2 szklanki oleju

- 1/3 szklanki mleka

- 2 szklanki mąki

- szczypta soli

- około 2 szklanek borówki amerykańskiej

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki cukru

 

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem palcami.

Do dużej miski wkruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno rozkłócone jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę ze szczyptą soli. Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie składniki przemieszać dokładnie łyżką na gładkie ciasto. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać borówki, posypać kruszonką.

Piec 40 - 45 minut w 190 st. C.

 

Smacznego.

środa, 05 lutego 2014

 

Drożdżowy wypiek, ciekawie zawinięty i przełożony Nutellą, pycha. I można świętować dzisiejszy Światowy Dzień Nutelli.

 

 Źródło: gwiazda

 

Składniki:

- 450 g mąki pszennej

- 3/4 szklanki ciepłego mleka

- 2 żółtka ( białek można użyć do posmarowania wierzchu ciasta )

- 16 g świeżych drożdży

- 2 łyżki masła

- 70 g cukru

- szczypta soli

- 200 g Nutelli

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn, rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać masło, mleko, żółtka i rozczynione drożdże, zagnieść elastyczne ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować na placki, wielkości dna tortownicy. Pierwszy placek położyć na papierze do pieczenia i odbić na nim kształt tortownicy, na powstałym kole rozsmarować Nutellę. Podobnie postąpić z pozostałymi plackami, ostatniej warstwy nie smarować kremem. Na koniec wszystkie placki nałożone na siebie przełożyć do tortownicy i okroić brzegi. Na środku odbić koło np. szklanką i od tego kółka przecinać ciasto najpierw na ćwiartki, potem na ósemki, a na koniec szesnastki. Każde 2 cząstki skręcać dwukrotnie do środka ( szczegółowa instrukcja obrazkowa tutaj ).

Gwiazdę posmarować białkiem i piec około 20 minut w 180 st. C.

 

Smacznego.

piątek, 19 października 2012

 

 Cudowna klasyka, ciasto drożdżowe, z ostatnimi węgierkami i obowiązkową kruszonką. Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste, teraz z węgierkami, a poza śliwkowym sezonem można wykorzystać inne owoce.

 

Źródło: Co Do Gara

 

Składniki:

- 600 g mąki pszennej

- 1 szklanka ciepłego mleka

- 50 g świeżych drożdży

- 3/4 szklanki cukru

- 5 jaj

- 1/4 kostki margaryny

- 5 łyżek kwaśnej śmietany

- szczypta soli

- cynamon

- śliwki węgierki

 

Składniki na kruszonkę:

- 50 g cukru

- 50 g masła lub margaryny

- 50 g mąki

 

Mąkę przesiać do miski. Zrobić zagłębienie, do którego wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz dodać szczyptę soli i 2 łyżki cukru. Zagarniając trochę mąki, mieszając rozpuścić drożdże do konsystencji kwaśnej śmietany. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Następnie do miski dodać żółtka, roztopioną, ciepłą ( nie gorącą ) margarynę i śmietanę ( wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ), wszystko razem intensywnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały po odjęciu 2 łyżek cukier. Ubite białka dodać do ciasta i wszystko dokładnie zagnieść, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, zagniatając można dolewać z pozostałej 1/2 szklanki mleka, tyle ile będzie potrzeba.

Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać połówki śliwek, posypać je cynamonem. Całość posypać kruszonką ( wszystkie składniki kruszonki zagnieść w palcach, schłodzić ) i piec 25 - 30 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

niedziela, 23 września 2012

 

 

Nigdy wcześniej nie myślałam, że z dyni można wyczarować tyle pysznych rzeczy, jak choćby to żółciutkie, mimo, iż bez dodatku jajek, wilgotne, dzięki musowi dyniowemu, drożdżowe ciasto. Oj, polubiliśmy się z dynią.

 

Inspiracja: ciasto dyniowe

 

Składniki:

- 160 g puree z dyni

- 2 szklanki mąki

- 35 g świeżych drożdży

- 1/2 szklanki mleka

- 125 g cukru

- 1/4 szklanki oleju

- 125 g masła lub margaryny

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 50 g masła

 

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawić, aż zaczną pracować.

Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, cukier, olej, rozpuszczone masło i dynię. Wszystko dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyłożyć ciasto do blaszki ( 15x25cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w palcach, kruszonką posypać ciasto.

Piec około 50 minut w 180 st. C.

 

środa, 21 marca 2012

 

 Drożdżówka sypana, czyli drożdżówka dla leniwych, bez zagniatania i wyrabiania ciasta, nie wymaga specjalnych umiejętności i nakładu pracy, wystarczy tylko kolejno wsypać składniki do miski i zapomnieć o drożdżówce na 3 godziny. To nie jedyne jej zalety, jest bardzo wilgotna jak na drożdżowe i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z programu Ewa gotuje, z moimi zmianami, ja piekłam z połowy porcji i zamiast śliwek wykorzystałam mrożone maliny.

 

Składniki:

- 50 g drożdży

- 2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 szklanki oleju

- 2 jajka

- 1/4 szklanki mleka

- szczypta soli

 

Składniki na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/ 4 szklanki cukru

- 3 łyżki płatków migdałowych

 

Dodatkowo:

- owoce ( u mnie mrożone maliny )

 

Do miski wkruszyć drożdże, na drożdże wysypać cukier i cukier waniliowy i dalej kolejno: jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Wszystkie składniki kruszonki posiekać razem i zagnieść palcami, schłodzić.

Po upływie 3 godzin wszystkie składniki w misce wymieszać na gładkie ciasto i wyłożyć do blaszki ( 15x 24 ) wysmarowanej masłem. Na cieście drożdżowym ułożyć maliny ( nie trzeba ich rozmrażać ), posypać kruszonką. Piec w 180 st. ok. 50 min.

 

 

Smacznego.

czwartek, 12 stycznia 2012

 

Drożdżowa plecionka, z dodatkiem kremu czekoladowego, tworzącego zakręcone wzorki. Choć u mnie nie tak wyraźne jak w oryginale, ale drożdżówkę kroiłam jeszcze cieplutką, i przyznaję, że nie zdążyła wystygnąć.

 Inspiracja: chocolate swirl loaf

 

Składniki:

- 120 ml letniego mleka

- 60 ml letniej wody

- 1 jajko

- 60 g miękkiego masła

- 1 łyżeczka soli

- 50 g cukru

- 360 g mąki

- 7 g suchych drożdży

- 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego

 

 

Wszystkie składniki poza Nutellą zmiksować razem w misce. Wyrobić ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta i zagnieść z Nutellą. Ciasto jasne i ciemne uformować w kule i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Obydwie kule rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25x15 cm.

Prostokąt ciemny umieścić na prostokącie jasnym i razem wałkować do wymiarów 30x20 cm. Prostokąt ten przeciąć na pół, tak by powstały dwa prostokąty 15x 20 cm, które należy ułożyć jeden na drugim i ponownie rozwałkować do wymiarów 30x20 cm. Powtórzyć tę czynność jeszcze 2 razy.

 

 

Powstały prostokąt pociąć na 4 - 6 pasów, pozostawiając na początku nieprzecięte 3 cm.

Paseczki poprzeplatać między sobą tworząc warkoczyk - plecionkę.

Tak zaplecione ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( u mnie trochę większa niż keksówka 15x25 cm ), i pozostawić jeszcze do podrośnięcia na ok 45 min. 

Piec ok 30 minut w 175 st. C.

 

 

Smacznego.

niedziela, 12 czerwca 2011

 

Mimo, iż nie pochodzę z Pomorza i tradycyjne kociewskie potrawy są mi obce, postanowiłam wypróbować ten przepis ze względu na sposób w jaki przygotowuje się ciasto drożdżowe, a mianowicie chodzi o minimum 7 - godzinne kiszenie składników. Intrygujace, prawda? Wiejska kociewska drożdżówka kiszona jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa. Przepis wypatrzyłam tutaj.

 

Składniki:

- 0,5kg mąki

- 3 jaja

- 100 g masła

- 0,8 szklanki cukru

- 0,8 szklanki mleka

- 5 dag drożdży świeżych

- 0,5 kg truskawek, mogą być też inne owoce sezonowe

 

Składniki na kruszonkę:

- 100 g mąki

- 50 g cukru

- 50 g masła

 

 

 

 Do glinianego garnka wkładamy po kolei: jajka, starte masło, pokruszone drożdże. To wszystko zasypujemy cukrem i zalewamy zimnym mlekiem. Nie mieszamy. Przykrywamy garnek, owijamy kocem i zostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 7 godzin, optymalnie jest przygotować wieczorem i zostawić na noc.

Następnie wystawiamy garnek w ciepłe miejsce, mieszamy drewnianą łyżką i dosypujemy mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonkę - mąkę, masło i cukier wsypujemy do miski i zagniatamy reką okruszki.

Gdy ciasto podrośnie, umieszczamy je w wyłożonej papierem do pieczenia foremce ( 30x40 ), czekamy aż chwilę podrośnie i układamy na wierzchu truskawki. Posypujemy kruszonką.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok 45 minut. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

niedziela, 08 maja 2011

 

 

Ponieważ mam tendencję do gotowania za dużej ilości ziemniaków do obiadu , i zwykle spora ich część zostaje, a kluski śląskie czy kopytka trochę mi się przejadły, wykorzystałam przepis wycięty kiedyś z jakiejś gazety na graffy, czyli ziemniaczane zawijaski. W smaku przypominają mi pączki z ziemniakami, które kiedyś piekłam. Całkiem smaczny sposób na wykorzystanie kartofelków.

 

Składniki:

- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków

- 1/2 kg mąki

- 4 jaja

- 5 dag drożdży

- 5 dag masła

- szczypta soli

- cukier waniliowy

- starta skórka z cytryny

- olej

- cukier puder do posypania

 

 

 

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, wysypać mąkę, zrobić dołek. Wbić jaja, dodać rozczynione drożdze, masło, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, szczyptę soli, zagnieść elastyczne ciasto.

Ciasto podzielić na kawałki, z każdego uformować wąskie wałeczki, zawiązać na supełki, tworząc zawijaski. Pozostawić do wyrośnięcia. Zawijaski smażyć na oleju, na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem.

 

 

Smacznego.

 

piątek, 15 kwietnia 2011

 

W jednej z gazetek " Przyślij przepis " znalazłam bardzo ciekawy chlebek, kształtem przypominajacy słonecznik, wykorzystałam ten sposób formowania, jednak zmieniłam zupełnie skład ciasta. Mój słonecznik, nie jest chlebkiem, a raczej słodką bułą.

Składniki:

- 250 g mąki

- 50 g cukru

- 25 g roztopionego masła

- 150 ml letniego mleka

- 1 łyżeczka majonezu

- 1/3 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki suchych drożdzy ( mogą być świeże 10- 15g )

- oliwa do smarowania krążków

- masa krówkowa i ziarna słonecznika do dekoracji

 

 

Drożdże wymieszać z mąką ( ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na 9 kulek i odstawić do podrośnięcia.

Nastepnie 8 kulek rozwałkować na placki, aby miały jednakową średnicę można posłużyć się talerzykiem. Każdy placek posmarować oliwą i układać po cztery jeden na drugim. Krążki naciąć gwiaździście w 8 miejscach.

 

 

Wywinąć płatki 4 klinów i ułożyć na pozostałych tak, aby nacięcia nie zachodziły na siebie, poczym wywinąć płatki spodnich krążków między płatkami wierzchnich klinów.

Ostatnią, 9 kulkę włożyć w środek słonecznika, ja dodatkowo posmarowałam ją gotową masą krówkową i posypałam ziarnem słonecznika, a płatki posmarowałam lukrem z odrobiną żółtego barwnika.

Piec ok 30 min w temp 170 st. C.

 

 

Smacznego.

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail