na zimno

środa, 06 sierpnia 2014

 

Mimo, iż nie należę do zwolenników sernika na zimno, obecnie panująca aura przyczyniła się do tego oto, na bazie serka mascarpone z dodatkiem borówek amerykańskich i galaretki ametystowej.

 

Składniki na biszkopt:

- 1 jajko

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka mąki

- szczypta proszku do pieczenia

Białko ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtko, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Wylać do małej tortownicy ( 18 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę serową:

- 250 g serka mascarpone

- 200 g śmietany 30 - 36%

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

 

Dodatkowo:

- 1 opakowanie galaretki ametystowej ( Wodzisław )

- borówki

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy serowej, zmiksować, dodać borówki, wymieszać. Wylać do tortownicy, na spód biszkoptowy, wyrównać. Schłodzić.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, tężejącą wylać na masę serową, schładzać w lodówce do całkowitego stężenia.

 

 

Smacznego.

czwartek, 09 maja 2013

 

 

 Składniki:

- 500 g serka homogenizowanego ( Pilos )

- 200 g śmietany kremówki 30 - 36%

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 1/2 szklanki jagód

- 1 galaretka o smaku owoców leśnych

- herbatniki do wyłożenia blaszki

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym.

Jagody zmiksować, można przetrzeć przez sitko.

Blaszkę 15x20cm (może być też tortownica o średnicy 21 cm ) wyłożyć folią, następnie poukładać na dnie herbatniki ( u mnie 9 sztuk ).

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać do masy serkowo - śmietanowej. Połowę masy wylać na herbatniki, wyrównać. Do drugiej połowy dodać jagody, połączyć, wylać na białą masę, schłodzić w lodówce.

Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać wierzch sernika. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

 

Smacznego.

04:16, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 25 marca 2013

 

Miał być bananowiec, ale skończyły mi się galaretki, zanim uzupełniłam zapas, ktoś zainteresował się bananami, z tego co zostało, powstało to ciasto.

 

Ciasto:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao Nesquik

- 1 małe opakowanie ekspresowego kisielu truskawkowego lub wiśniowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, połączyć. Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać 1 łyżkę mąki, do drugiej kisiel, a do trzeciej kakao, połączyć. Każdy rodzaj ciasta wylewać na zmianę po łyżce do blaszki ( 15x25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C.

 

Masa serowa:

- 500 g serka homogenizowanego

- 1 galaretka cytrynowa

- 1 łyżka cukru pudru

- okrągłe biszkopty

Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, wystudzić, gdy zacznie tężeć połączyć z serkiem. 1/2 masy wyłożyć na wystudzone ciasto, poukładać biszkopty, wylać resztę masy. Pozostawić w lodówce do zastygnięcia.

 

Dodatkowo:

- 2 banany

- 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Na zastygniętej masie serkowej poukładać pokrojone w plasterki banany, zalać tężejąca galaretką. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego.

04:23, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (7) »
sobota, 30 czerwca 2012

 

 

Nareszcie u mnie prawdziwie letnia pogoda, więc ciasto na zimno, nie wymagające pieczenia, sprawdza się idealnie.

 

 Źródło: bananowiec na zimno

 

Składniki:

- 1 kg bananów ( około 6 sztuk )

- herbatniki do wyłożenia blachy ( około 150 g )

- 2 galaretki cytrynowe

- 1 galaretka wiśniowa

- 250 g miękkiego masła

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 banan pokrojony w plasterki do dekoracji

 

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody.

Masło utrzeć z cukrem, dodać rozgniecione banany i całość zmiksować na gładką masę.

Do masy bananowej wlać tężejącą galaretkę cytrynową i całość ponownie zmiksować.

Blachę o wymiarach 22x33 cm wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć ciasno herbatniki, wylać masę bananową i wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny, do stężenia.

Galaretkę wiśniową przygotować według przepisu na opakowaniu.

Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki banana i zalać tężejącą, wiśniową galaretką. Pozostawić do stężenia na około 2 - 3 godziny.

 

 

Smacznego.

06:12, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 09 kwietnia 2012

 

 

Jeżeli ktoś może jeszcze patrzeć na ciasta i nie nie ma dosyć słodyczy w te Święta, to zapraszam na kawałek. Słodka pianka, z dodatkiem masy krówkowej, warstwa przypominająca bananowca, ale bez dodatku masła, ze śmietaną i kruchy ciasteczkowy spód. 

 

Składniki na spód:

- 180 g herbatników

- 65 g masła

Masło rozpuścić, wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, o średnicy około 21 cm. Zapiec 10 min. w 180 st. C.

 

Składniki na mus bananowy:

- 200 g śmietany kremówki

- cukier puder do smaku ( dałam 2 łyżki, w przypadku bardzo dojrzałych bananów, cukru może być mniej )

- 2 duże banany

- 3 łyżeczki żelatyny

- sok z cytryny

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Banany zetrzeć na tarce, lub zmiażdżyć widelcem, gdy są bardzo dojrzałe, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Banany połączyć ze śmietaną i rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną. Masę wylać na spód, schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.

 

Składniki na mus karmelowy:

- 200 g śmietany kremówki

- 3 łyżeczki żelatyny

- 3/4 puszki masy krówkowej

Śmietanę ubić, połączyć stopniowo z masą krówkową. Dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, przestudzoną żelatynę, wymieszać. Masę wylać na zastygnięty mus bananowy, ponownie schłodzić.

Ciasto można udekorować polewą czekoladową.

 

 

Smacznego.

czwartek, 11 sierpnia 2011

 

Znalezione tutaj kocie łby, przypominają mi blok czekoladowy, z tym, że nigdy nie robiłam bloku z piankami marshmallows, a te po prostu uwielbiam, więc kwestią czasu było wypróbowanie tego przepisu. Zaspokaja ochotę na coś słodkiego, czekoladowego, no i nie wymaga użycia piekarnika.

 

Składniki:

- 125 g masła

- 300 g gorzkiej czekolady ( 70 % kakao )

- 3 łyżki golden syrup

- 200 g herbatników ( użyłam małych krakersików )

- 100 g mini marshmallows ( dałam normalne, pocięte na mniejsze kawałki )

- 2 łyżki cukru pudru do oprószenia

 

Masło, czekoladę i golden syrup umieścić w garnuszku i roztopić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Odlać pół szklanki ( 125 ml ) i odłożyć na później.

Do reszty dodać połamane herbatniki, marshmallow, wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Równo rozłożyć całą mieszankę, wciskając trochę w dno. Na wierzch wylać odlaną czekoladę i wyrównać.

Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

 

 

Smacznego.

20:21, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (1) »
wtorek, 21 czerwca 2011

 

Szybkie jagodowe co nieco, bez pieczenia, powstałe z potrzeby chwili.

 

 

Składniki:

- szklanka jagód

- 4 łyżeczki żelatyny

- cukier ok 2 łyżek ( w zależności od kwaśności jagód )

- 200 g serka kremowego

 

 

 

 

 Jagody utrzeć z cukrem, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać ser, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić. Połowę żelatyny wymieszać z jagodami, a połowę z jagodami i serem.

Do foremek, ( ja użyłam formy na muffinki ) nakładać warstwami obydwie masy. Można mrozić masę, żeby zastygła przed nałożeniem kolejnej, aby warstwy były równiejsze, ( przyznaję mnie się nie chciało ).

Po zastygnięciu, aby łatwiej było wyciągnąć babeczki z formy można zanurzyć ją na chwilę w ciepłej wodzie ( oczywiście tak by nie zalać babeczek ).

 

 

Smacznego.

13:05, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (4) »
piątek, 13 maja 2011

 

Te wafle robiłam z przepisu znajomej mojej mamy. Są smaczne i fajnie się prezentują, jedyny mój zarzut, to to, że wafel, którym przykryta jest masa śmietanowa nasiąkł i zrobił sie za bardzo gumowaty. 

 

Składniki :

- 5 listków wafli

- kostka masła

- puszka gotowej masy krówkowej

- galaretka truskawkowa

- 2 łyżki żelatyny

- 1/2 l śmietany kremówki

- cukier puder ( według uznania )

 

 

 Masę krówkową zmiksować z masłem, posmarować nią 3 listki wafli, przykryć 4. Galaretkę rozpuścić w ok. szklance wody, gdy stężeje pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatynę oraz pokrojoną galaretkę. Zanim masa śmietanowa całkiem stężeje rozsmarować ją na waflach z masą krówkową, przykryć 5 waflem. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

17:40, martex.82 , na zimno
Link Komentarze (4) »
niedziela, 17 kwietnia 2011

 

Wiem, że to nie są jeszcze najlepsze i najzdrowsze truskawki na świecie, na sezon truskawkowy muszę jeszcze trochę poczekać, ale one tak się do mnie uśmiechały, że po prostu musiałam je kupić. No, a przy okazji mam serniczek, pomysł zaczerpnęłam stąd, ale u mnie w wersji mini, z połowy porcji. Przepis podaję z moimi zmianami.

 

Składniki:

- 350 g serka homogenizowanego ( u mnie serek 3 % tłuszczu z Pilosa ), może być też gęsty jogurt

- 125 ml śmietany 30 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 czubata łyżka żelatyny

- truskawki do dekoracji

- galaretka truskawkowa

- biszkopty

 

 

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać serek, jeszcze krótko ubić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, przestudzić i wlewać do masy serowo - śmietanowej, ubijając.

Galaretkę truskawkową rozpuścić, według przepisu na opakowaniu.

Tortownicę ( u mnie ok 18 cm średnicy ) wyłożyć biszkoptami, zanurzonymi w rozpuszczonej galaretce, na biszkoptach można ułożyć trochę truskawek, nastepnie zalać masą serową, ułożyć pokrojone truskawki, wstawić do lodówki, aby stężało. Potem zalać galaretką i ponownie odstawić do stężenia.

 

Smacznego.

 

O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail