na wytrawnie

środa, 06 maja 2015

 

 Szybka przekąska dla amatorów oliwek.

 

Inspiracja: paluchy

 

 Składniki:

- 1 płat ciasta francuskiego

- ok 300 g oliwek ( u mnie pół na pół zielone i czarne )

- 1 żółtko

Ciasto pociąć na paski szerokości oliwki i długości około 15 - 18 cm. Na każdy pasek potrzeba 6 oliwek. Paseczkami ciasta opleść oliwki następująco: na środek paska ułożyć oliwkę, owinąć paseczkami ciasta z jednej i z drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem itd. Ponabijać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 20 minut w 180 st C.

 

 

Smacznego.

wtorek, 03 września 2013

 

Parówki w cieście, w nieco odmienionej formie, może spodobają się małym niejadkom? Pomysł na sposób zawinięcia podpatrzony na Stylowi.pl.

 

Składniki na 6 krabów:

- 3 parówki

Zaczyn:

- 15 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka mąki

- 70 ml ciepłej wody

Drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłą wodą i mąką, odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Ciasto:

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 100 ml ciepłego mleka

- 1/2 łyżeczki soli

- zaczyn

Mąkę z solą przesiać do miski, dodać oliwę, mleko i wyrośnięty zaczyn, wyrobić. Odstawić do podrośnięcia na około 40 minut.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, kroić na 2 cm pasy, wzdłuż dłuższego boku. Trochę ciasta powinno zostać na łapki i oczy.

Parówki podzielić na połówki. Każdą połówkę owijać paskiem ciasta. Dokleić kuleczki w miejscu oczu i odnóża ( prostokątne kawałeczki ciasta przecięte nie do końca na pół ), można użyć do tego białka lub posmarować wodą.

Kraby ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić chwilę do napuszenia. Można posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut w 190 st. C. Kulki oczu można ozdobić odrobiną majonezu i ziarenkami pieprzu.

 

 

Smacznego.

niedziela, 05 maja 2013

 

 Kruche, maślane ciasto i mięsny farsz, szybka, prosta przekąska, stworzona dla potrzeb zagospodarowania resztki mięsa mielonego.

 

 Składniki na ciasto ( 6 sztuk ):

- 270 g mąki

- 1 jajo

- 100 g masła

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-  szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, schłodzić w lodówce około 30 minut.

 

Nadzienie:

- 200 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )

- 1/2 małej cebuli

- przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie

Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa mielonego, przyprawić do smaku, połączyć.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać krążki, większe niż średnica szklanki, ( ja wycinałam miseczką o średnicy 12 cm ). Na środku każdego krążka układać nadzienie, brzegi krążka unieść do góry i zlepiać, tworząc falbankę.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st. C około 25 minut.

 

 

Smacznego.

czwartek, 03 stycznia 2013

 

 Kruchutkie, pieczone pierożki z nadzieniem z sera feta i ziemniaków, podobnym trochę do farszu ruskich, tylko nie dodaje się już do niego soli, feta sama w sobie jest wystarczająco słona. Można je jeść na ciepło i na zimno. Ciasto na pierożki szczególnie przypadło mi do gustu, z pewnością wykorzystam z innymi farszami.

 

Źródło: pieczone pierogi

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki

- 100 g masła

- 1 jajko

- 2 łyżki śmietany 18%

- 1/2 łyżeczki soli

 

Składniki na nadzienie:

- 130 g fety

- 350 g ugotowanych ziemniaków

- 1 posiekana cebulka dymka

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu ( dałam suszony )

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić.

 

Dodatkowo:

- do posmarowania pierogów 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany

 

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Rozwałkować na około 3 mm, wykrawać kółka, układać nadzienie i zlepiać pierożki.

Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem ze śmietaną.

Piec około 30 - 40 minut w 180 st. C.

 

 

Smacznego.

środa, 26 grudnia 2012

 

 Wprawdzie te świąteczne dni, to czas królowania tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami i żadne inne by w tym momencie w moim domu nie wygrały, ale lubię nowe smaki i postanowiłam wypróbować również samosy, czyli smażone pierożki rodem z Indii. U mnie jest to jednak raczej spolszczona wersja samosów, powstała z połączenia kilku znalezionych przepisów, które najbardziej mi odpowiadały.

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżki oleju roślinnego

- 3/4 szklanki ciepłej wody

 

Składniki na nadzienie:

- 1/2 szklanki groszku zielonego ( mrożonego lub z puszki )

- 2 duże ziemniaki

- 1 marchewka

- 1 mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kolendra, imbir, szczypta kurkumy

- 3 łyżki oleju do podsmażenia nadzienia

- olej do smażenia pierożków

 

 Mąkę wymieszać z solą, dolać olej, wymieszać. Dolewać wodę, zagniatając ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką, odstawić, przygotować farsz.

Ziemniaki ( w mundurkach ) i marchewkę ugotować, pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć paprykę, kolendrę, imbir, kurkumę, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i groszek, wymieszać, podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić.

Z ciasta uformować około 12 kulek, rozwałkować je na cienkie placuszki, przeciąć na pół. Zlepić boki każdego półkola ( można wcześniej posmarować je wodą ), tworząc rożek. Tak powstałe kieszonki nadziewać farszem i zlepiać pozostały brzeg.

W garnku rozgrzać olej, smażyć samosy na złoto z obydwu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.

 

Smacznego.

sobota, 29 września 2012

 

Fatayer, czyli bardzo fajna i sycąca przekąska, widziałam ją również pod nazwą chlebki tureckie, zauroczyły mnie swoim wyglądem, więc musiałam wypróbować jak smakują.

Źródło: fatayer

 

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki

- 2 łyżeczki drożdży instant

- 1/2 łyżeczki soli

- szczypta cukru

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- 1,5 łyżki oliwy

- letnia woda ( na wyczucie )

 

Składniki na farsz:

- 350 g mielonego mięsa ( u mnie wieprzowe )

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 2 szczypty ostrej papryki

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- sól, pieprz do smaku

- 2 - 3 łyżki oliwy

 

Dodatkowo:

- ketchup do posmarowania ciasta

 

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami, następnie dodać jogurt i oliwę.

Wyrobić gładkie ciasto, dodając stopniowo wodę, w takiej ilości, aby ciasto nie było za twarde, ani za lejące. Ciasto odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie, następnie dodać mięso i smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać przecier, zioła i pozostałe przyprawy.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części i uformować z nich owalne placki. Każdy placek posmarować ketchupem i ułożyć wzdłuż farsz. Końcówki placka zlepić ze sobą, tworząc kształt łódeczki.

Piec około 20 minut w 200 st. C.

 

 

Smacznego.

środa, 26 października 2011

 

 

Paluszkami krabowymi surimi zainteresowałam się dopiero na fali popularności diety Dukana, wcześniej jakoś nie miałam z nimi styczności. Romans z Dukanem szybko minął, ale miłość do surimi pozostała. Ten chlebek nie jest jednak zgodny z regułami diety białkowej, ale za to pyszny i bardzo ciekawie się prezentuje. Skorzystałam z tego przepisu.

 

 

 

 

 Składniki:

- 200 g marchewki, obranej i pokrojonej w kostkę

- 3 jajka

- 200 ml mleka

- 85 ml oliwy

- 100 g startego sera

- 150 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 200 g paluszków krabowych surimi

- 1 łyżka masła

- 2 łyżeczki posiekanej bazylii

- sól, pieprz i papryka ostra do smaku

- 1 liść laurowy

 

Marchewkę z liściem laurowym przesmażyć na maśle, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem i zostawić do przestudzenia.

Do miski wbić jaja, dodać mleko, oliwę i ubijać chwilę trzepaczką lub mikserem, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, nie przestając mieszać. Potem dodać sól, pieprz, paprykę, ser bazylię i ponownie wszystko wymieszać.

Keksówkę ( 13x23 ) wysmarować masłem, na dno wylać centymetrową warstwę ciasta, na niej dowolnie ułożyć część surimi i część marchewki, zalać kolejną porcją ciasta, kolejność warstw powtórzyć, można zostawić kilka surimi do dekoracji. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 - 50 min. Wystudzić w foremce.

 

 

Smacznego.

piątek, 29 lipca 2011

 

Kolejny sposób na wykorzystanie tak uniwersalnego warzywa jak cukinia, było już ciasto czekoladowe, teraz pora na pasztet. Przepis dostałam od znajomej.

 

Składniki:

- 3 szklanki startej na tarce cukinii

- 20 dag żółtego sera

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 1/2 szklanki oleju

- 3 jaja

- 2 szklanki bułki tartej

- 1 szklanka kaszy manny

- 2/3 torebki przyprawy do mięsa Delikat ( czerwonej )

- natka pietruszki

 

Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku. Ser żółty, marchewkę i cebulę również zetrzeć na wiórki. Do sporej miski wyłożyć wszystkie starte warzywa i ser , dodać roztrzepane jaja, dosypać bułkę tartą, kaszę i przyprawę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, gdy się połaczą na jednolitą masę, wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 min w temp. 160 - 170 st. C, pozostawić do zastygnięcia.

 

Smacznego.

wtorek, 12 lipca 2011

 

Kolorowa i mało kaloryczna zapiekanka, z białym chudym serem, chudą wędliną drobiową, z dodatkiem otrąb, całkiem smakowity przepis, wyrwany z jakiej gazety, który właśnie wpadł mi w ręce, gdy nie miałam pomysłu na zagospodarowanie kostki twarogu. Ja robiłam z połowy porcji, podaję jednak normalne proporcje.

 

Składniki :

- 2 kostki twarogu chudego

- 30 - 40 dag szynki drobiowej

- 25 dag pieczarek

- 4 łyżki otrąb owsianych

- 2 łyżki otrąb pszennych

- 4 cebule

- 5 jajek

- czerwona i żółta papryka

- olej

- łyżka posiekanego koperku, zioła prowansalskie, sól, pieprz

- łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Szynkę pokroić w kostkę, cebule posiekać. Pieczarki pokroić, podsmażyć z cebulą i szynką na oleju, przyprawić do smaku.

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Paprykę pokroić w kostkę. Twaróg rozgnieść, połączyć z żółtkami. Dodać pieczarki, szynkę, papryki, otręby, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pianę z białek, delikatnie połączyć. Masę wylać do wyłożonej papierem formy, piec ok 70 minut w temp. 180 st. C

Można podać z surówka z dowolnych sezonowych warzyw.

 

 

Smacznego.

czwartek, 30 czerwca 2011

 

W gazetce "Przepisy czytelników" znalazłam takie sobie niby pierożki, bardzo smaczne, chrupiące trójkąciki z tuńczykowym nadzieniem, a że nie mogę ostatnio długo spać, a puszka tuńczyka w lodówce już od dawna czekała na swoją kolej, to już o 7 rano miałam co chrupać.

 

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 2 jaja

- 2 łyżki śmietany

- 200 g margaryny

- szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

- 2 cebule

- 1 garść oliwek

- 1 łyżka masła

- sól, pieprz, papryka ostra

 

Mąkę posiekać z margaryną. Dodać jajka, śmietanę, ponownie posiekać i połączyć składniki. Zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Następnie wymieszać z osączonym tuńczykiem i połówkami oliwek. Doprawić solą, pieprzem, papryką.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek ( ok. 1/2 cm ). Pokroić w kwadraty i na każdy nałożyć nadzienie. Złożyć po przekątnej w trójkąt.

Piec ok 20 min. w 180 st. C, tak, aby się lekko zrumieniły.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail