z owocami

środa, 07 października 2015

 

Źródło: ciasto kruche

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 jaja

- 200 g masła

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, schłodzić około 30 minut w lodówce.

 

Składniki na nadzienie:

- 1 kg węgierek

- 1 szklanka cukru

- 1 budyń waniliowy ( bez cukru )

Śliwki pozbawić pestek i przesmażyć w rondelku wraz z cukrem przez około 20 minut.

Proszek budyniowy rozprowadzić w 1/3 szklanki wody, dodać do śliwek, mieszając pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Jedną część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce ( 23x23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śliwkową, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta.

Piec 40 - 50 minut w 180 st. C. wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 20 czerwca 2015

Takie ciasta z sezonowymi owocami ostatnio najbardziej się u mnie sprawdzają. Proste, ucierane ciasto na oleju, truskawki i maślana kruszonka, polecam.

 

Źródło: drożdżówa bez drożdży

 

Składniki:

- 4 jaja

- 4,5 szklanki maki pszennej

- 1 szklanka oleju

- 1 szklanka mleka

- 1,5 szklanki cukru

- 3 łyżki cukru waniliowego

- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

- 3 łyżki octu

 

Składniki na kruszonkę:

- 100 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 szklanka mąki pszennej

Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę.

 

Dodatkowo:

- ok 800 g truskawek

- cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę. Olej wymieszać z mlekiem i octem. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną, zmiksować.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x28 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C około 50 minut.

Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

sobota, 13 czerwca 2015

 

Składniki na biszkopt:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 st C.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek

- 4 łyżki cukru

- 2 budynie śmietankowe

- 50 g masła

Truskawki rozdrobnić blenderem i razem z cukrem i masłem zagotować w rondelku. Proszek budyniowy rozrobić z 1/3 szklanki wody, wlać do gotującej się masy truskawkowej, mieszając pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.

 

Składniki na masę z mascarpone:

- 200g śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 1 opakowanie cukru migdałowego 

- 1 łyżka cukru pudru

- 3 łyżki maku

- 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukry. Miksując, dodawać po łyżce serek mascarpone. Na koniec wsypać mak, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Wyłożyć na zastygniętą masę truskawkową, schłodzić. 

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki truskawkowe

- ok 300 g truskawek

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Truskawki pokroić, poukładać na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką, pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego.

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

 

Podobne ciasto piekłam już kiedyś ze śliwkami, tym razem zmniejszyłam proporcje o połowę, na małą tortownicę i wykorzystałam resztkę mrożonego agrestu.

 

Inspiracja: lekkie ciasto

 

Składniki:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- 75 ml oleju

- 2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ok 300g agrestu ( może być mrożony )

- 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Nadal miksując wlać olej. Na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Wylać część ciasta do małej tortownicy ( średnica 18 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posługując się siteczkiem posypać wierzch ciasta kakao i wyłożyć pozostałe ciasto. Na wierzchu poukładać agrest.

Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego.

niedziela, 10 sierpnia 2014

 

Bardzo łatwe, a przy tym bardzo szybkie ciasto, delikatne i puszyste, przypominające biszkopt, można wykorzystać dowolne owoce, u mnie tym razem śliwki.

 

Źródło: lekkie ciasto

 

Składniki:

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 150 ml oleju

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 600 g śliwek

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Nadal miksując dodawać po kolei żółtka i wlać olej. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do fory ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, brzuszkami do dołu.

Piec w 170 st. C około 50 minut, do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć pudrem.

 

 

Smacznego.

piątek, 01 sierpnia 2014

 

Śmietanowiec z jagodami, czyli sezonowa odsłona trochę oszukanego sernika bez sera, na kwaśnej śmietanie. 

 

Źródło: śmietanowiec

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 5 żółtek

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 250 g zimnego masła

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.

 

Składniki na masę śmietankową:

- 5 białek

- szczypta soli

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1200 g kwaśnej śmietany 18%

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

 

Dodatkowo:

- około 400 g jagód lub innych owoców

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier. Do piany dodać proszek budyniowy, wymieszać, następnie powoli dodawać śmietanę, delikatnie mieszając, by białka nie opadły.

Jedną część ciasta zetrzeć na tarce do blachy ( 33x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać. Na masie poukładać jagody, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 st. C przez około 60 minut.

 

 

Smacznego.

poniedziałek, 21 lipca 2014

 

Wiśniowo - śmietankowe ciasto, z bezą i płatkami migdałowymi, o intrygującej nazwie. A skąd jej geneza? Być może, teściowa autorki przepisu nie wydrylowała porządnie wszystkich wiśni, narażając "ukochaną" synową na utratę siekaczy?

 

 Inspiracja: zemsta teściowej

 

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

- 500 ml śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić, wymieszać z masą śmietanową.

Masę śmietanową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, przykryć blatem ciasta z bezą.

Schłodzić w lodówce. Najlepsze na drugi dzień, gdy blaty ciasta zmiękną i przejdą masą.

 

 Smacznego.

środa, 16 lipca 2014

 

Bardzo orzeźwiające, pysznie kwaskowe ciasto, z trochę zapomnianym i wcale nie tak łatwym do zdobycia agrestem. Mój agrestowy krzaczek niestety jeszcze się w tym roku nie popisał, i raczej nie ugina  się pod ciężarem owoców, ale udało mi się zdobyć na bazarku łubiankę agrestu, więc nie mogłam choć części owoców nie wykorzystać, i nie popełnić z jego udziałem jakiegoś ciacha. Polecam wszystkim, a zwłaszcza tak jak ja, amatorom agrestu.

 

 Inspiracja: biszkopt z agrestową pianką

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 i 1/2 łyżeczki octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia, wymieszać ( będą rosły ).

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę agrestową:

- 1 kg agrestu

- 300 ml wody

- 130 g cukru

- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody

- 1 galaretka agrestowa

Agrest z wodą zagotować, aż będzie miękki i owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą.

Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, przestudzić, wylać na biszkopt, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Składniki na masę śmietankowo - agrestową:

- 500 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 galaretka agrestowa

- starta gorzka czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masie agrestowej. Wierzch posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

Smacznego.

poniedziałek, 23 czerwca 2014

 

Delikatny biszkopt, masa śmietankowa z dodatkiem mascarpone i orzeźwiające truskawki, pyszny letni torcik.

 

 Inspiracja: lekki torcik

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wylać do małej blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na warstwę truskawkową:

- 500 g truskawek ( świeże lub mrożone )

- 2 galaretki truskawkowe

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać rozdrobnione truskawki. Pozostawić, aż galaretka zacznie tężeć.

 

Składniki na masę z mascarpone:

- 250 g serka mascarpone

- 1/2 l śmietany 30 - 36%

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, następnie miksując dodawać po łyżce mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Połowę masy śmietanowej wyłożyć na pierwszy blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć pozostałym blatem biszkoptowym. Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.

 

Smacznego.

poniedziałek, 09 czerwca 2014

 

 Pieguskowe blaty, masa truskawkowa i bita śmietana, zapraszam na torcik.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 6 białek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 3/4 szklanki suchego maku

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie połączyć. Wylać do małej tortownicy ( 18 - 20 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 budyń waniliowy + 1/4 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.

Budyń rozmieszać w 1/4 szklani wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.

Na jeden blat makowy wyłożyć 1/2 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą masę truskawkową, wyrównać.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

- starta gorzka czekolada do posypania

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail