inne

wtorek, 06 października 2015

 

Szukając przepisów zawierających szpinak ( jak wiadomo, ma dużo żelaza, a tego mi ostatnimi czasy brakuje ), natknęłam się na to niebanalnie wyglądające, zielone ciasto, o oryginalnej nazwie. Nie mogłam go więc nie wypróbować. Smak szpinaku nie jest specjalnie wyczuwalny, a z dodatkiem lekkiej masy śmietanowej ciasto smakuje bardzo dobrze. Świetny sposób na "oswajanie" szpinaku.

 

Źródło: leśny mech

 

Składniki na ciasto:

- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku

- 3 jajka

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 1 i 1/3 szklanki oleju

- 2 szklanki mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania małym strumieniem wlać olej. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak, połączyć.

Ciasto wylać do tortownicy ( 24 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godz w 180 st. C do tzw suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć około 1/3 ciasta, rozkruszyć je palcami i odstawić.

 

Składniki na masę śmietanową;

- 300 ml śmietany kremówki

- 1,5 łyżeczki żelatyny

- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- owoc granatu

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.

Masę wyłożyć na wierzch i boki ciasta. Wierzch i boki obsypać pozostawionymi okruszkami ciasta. Schłodzić w lodówce, udekorować ziarenkami granatu.

 

Smacznego.

04:07, martex.82 , inne
Link Komentarze (2) »
piątek, 10 lipca 2015

 

Nietypowo jak na tę porę roku, ciasto bez sezonowych owoców, za to z bakaliami.

 

 Inspiracja: keks

 

Składniki:

- 4 białka

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki oleju

- szczypta soli

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka kropli aromatu rumowego

- ok 150 g dowolnych bakalii

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z olejem dodawać stopniowo do piany z białek, delikatnie połączyć. Na koniec dodać aromat i bakalie, wymieszać. Ciasto wylać do małej tortownicy, om średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( dno ). Piec około 45 minut w 180 st C.

 

Smacznego.

09:44, martex.82 , inne
Link Komentarze (4) »
niedziela, 16 listopada 2014

 

Najlepszy moim zdaniem przepis na keks, ciasto jest wilgotne, a jednocześnie dosyć puszyste, nie zbite, długo zachowuje świeżość, z dużą ilością ulubionych bakalii, które nie opadają na spód, szybki i prosty do wykonania.

 

Źródło: keks

 

Składniki:

- 250 g masła roślinnego

- 250 g mąki

- 250 g cukru

- 5 jajek

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g ulubionych bakalii ( lub więcej, ja dałam ok 300 )

Masło roślinne zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, aż masa będzie jasna i gładka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślanej. Dodać bakalie, połączyć.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie dwie małe o długości 30 cm ). Natłuszczonym nożem zrobić nacięcie pośrodku ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Piec w 180 st. C około 50 minut ( należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczony, w razie czego wydłużyć czas pieczenia, aby zbytnio nie przypiekł się z wierzchu, można przykryć go folią aluminiową, ja piekłam 1 godz 20 minut ).

Można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, czy lukrem.

 

Smacznego.

13:19, martex.82 , inne
Link Komentarze (8) »
niedziela, 23 marca 2014

 

Zapraszam na biszkoptowe ciasto z kolorowymi galaretkami, swoją formą przypominające popularną kostkę Rubika.

 

Inspiracja + moje zmiany

 

 Składniki na ciemny biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 28x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na jasny biszkopt:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 9 łyżek oleju

- 6 łyżek ciepłej wody

Przygotować analogicznie jak biszkopt ciemny. Upiec w takiej samej formie jak biszkopt ciemny. Pokroić na 11 pasków równej szerokości.

 

Składniki na krem budyniowy:

- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

- 4 łyżki cukru

- 500 ml mleka

- 300 g masła lub margaryny

W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozmieszane budynie, mieszając pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń.

 

Dodatkowo:

- 8 opakowań galaretek po 2 z każdego koloru

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, każde 2 jednego koloru w 300 ml. Odstawić, aż zaczną tężeć.

Na dnie blaszki ułożyć jeden blat ciemnego biszkopta, posmarować częścią kremu budyniowego, na nim ułożyć 6 pasków z jasnego biszkoptu w równych odstępach. Każdy z pasków posmarować po wierzchu cienką warstwą kremu budyniowego.

Pomiędzy paski wlać tężejące już galaretki, na tyle by nie wsiąkały w biszkopt.

Galaretki dobrać tak, by dwa takie same kolory nie znalazły się koło siebie.

Następnie na paskach z galaretki ułożyć pozostałe biszkoptowe paski, a powstałe puste miejsca wypełnić galaretkami. Ciasto włożyć do lodówki, aż galaretki całkowicie stężeją. Następnie posmarować na wierzchu warstwą kremu budyniowego i przykryć drugim blatem ciemnego biszkoptu.

Wierzch można polać dowolną polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce.

 

 

Smacznego.

09:37, martex.82 , inne
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 03 czerwca 2013

 

Zapraszam na ciasto, wszystkich amatorów cappuccino i trochę przeze mnie zapomnianego, mleka w proszku.

Przepis od znajomej.

 

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 5 łyżek cukru

- 5 łyżek mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na nasącz:

- 1 opakowanie cappuccino ( waniliowe )

- 2 szklanki gorącej wody

Cappuccino zalać gorącą wodą, wymieszać, przestudzić. Nasączyć blaty biszkoptowe.W pozostałym maczać biszkopty.

 

Składniki na masę:

- 2 szklanki mleka w proszku

- 500 g serka homogenizowanego ( może być waniliowy )

- 1 szklanka cukru pudru ( można trochę mniej )

- 250 g miękkiego masła lub margaryny

- 3 żółtka

- 1 jajko

- 3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

- paczka podłużnych biszkoptów ( 200 g )

- polewa czekoladowa do dekoracji

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać masło, zmiksować. Następnie miksując, dodawać mleko w proszku i serek homogenizowany. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą.

Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę masy, ułożyć biszkopty nasączone w cappuccino, przykryć drugą połową masy i drugim blatem biszkoptowym. Schłodzić w lodówce. Udekorować esami - floresami z polewy czekoladowej.

 

 

Smacznego.

06:12, martex.82 , inne
Link Komentarze (14) »
środa, 29 maja 2013

 

Dwukolorowe ciasto, z zatopionymi kokosowo - serowymi kuleczkami, które mają przypominać krople rosy.

 

 Inspiracja

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2/3 szklanki cukru

- 3 jaja

- 1 białko

- 200 g masła

- 150 g śmietany 18%

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki kakao

- 3 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem, miksując dodawać po jednym jajku i białko. Nadal miksując na zmianę dodawać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i mleko, zmiksować.

Do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia wylać najpierw jasne ciasto, następnie na jasnym równomiernie rozprowadzić ciasto kakaowe.

 

Składniki na kulki kokosowe:

- 1 żółtko

- 200 g sera zmielonego

- 3 łyżki cukru pudru

- 8 - 10 łyżek wiórek kokosowych

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki połączyć, z masy formować kulki ( nieco mniejsze niż orzech włoski ). Kulki włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone kulki serowo - kokosowe układać na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając.

Ciasto piec w 180 st. C, około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 200 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 śmietan - fix

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixem, wyłożyć na ciasto.

Wierzch można posypać kakao lub startą czekoladą.

 

  Smacznego.

07:34, martex.82 , inne
Link Komentarze (12) »
wtorek, 16 kwietnia 2013

 

To ostatnio bardzo popularne ciasto. Ja również, od kiedy po raz pierwszy je zobaczyłam, wiedziałam, że będę musiała wypróbować przepis, ot tak, z czystej ciekawości. No bo jak to możliwe, że wlewamy do blaszki jednolitą, rzadką masę, a po godzinie wyciągamy z piekarnika trójwarstwowe ciasto? Magia, kuchenna magia. Nie dziwi więc nazwa ciasta. Trochę nie wierzyłam, ale wyszło, z wyraźnym podziałem na warstwy: biszkopt, masę przypominającą budyń i zwarty spód. Co do smaku, to raczej ciasto dla wielbicieli budyniu i ciast typu napoleonka czy kremówka. Dla mnie trochę mało wyraziste, myślę, że bardziej przypadłaby mi do gustu czekoladowa wersja, wypróbuję następnym razem.

 

 Źródło: tarta magica

 

Składniki:

- 4 jaja

- 150 g cukru

- 1 łyżka wody

- 125 g masła

- 115 g mąki

- 1/2 l letniego mleka

- 4 krople octu

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Żółtka zmiksować z cukrem i łyżką wody na puszysta masę. Masło stopić, przestudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie miksując, dodawać na zmianę mąkę i letnie mleko. Dodać ekstrakt z wanilii. Białka z octem ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą ciasta.

Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 160 st. C przez 60 - 70 minut.

Dokładnie wystudzić. Posypać cukrem pudrem. 

 

 

 

Smacznego.

17:40, martex.82 , inne
Link Komentarze (15) »
środa, 13 lutego 2013

 

 Pampuchy, parowańce, bułki na parze, słyszałam różne nazwy, ale zawsze kojarzyły mi się z okrągłym kształtem, tym razem, proponuję parowane bułeczki w wersji zakręconej, z dodatkiem smażonej cebulki i szczypiorku.

Inspiracja

 

Składniki na ciasto:

- 200 g mąki

- 15 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 125 ml ciepłej wody

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( można pominąć )

- 1 łyżka oleju

 

Dodatkowo:

- 1 łyżka oleju

- 1 ząbek czosnku

- 1 mała cebula

- pęczek szczypiorku

- sól, pieprz, ostra papryka

- 1łyżka sosu sojowego

 

Drożdże, łyżeczkę cukru, połowę ciepłej wody i łyżkę mąki, rozetrzeć razem, powstały rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać rozczynione drożdże, olej i resztę ciepłej wody, zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do podrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę i czosnek posiekać w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać posiekany szczypiorek, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować na prostokąt.

Jeden płat ciasta posmarować 1/2 farszu, przykryć drugim płatem, rozsmarować resztę nadzienia. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 5 części.

Do każdej części na środku przyłożyć np. pałeczkę, patyczek od szaszłyka, równolegle do linii cięcia rulonu, dociskając do samego spodu, uważając jednak, by nie przeciąć bułeczki. Następnie patyczek podłożyć pod bułeczkę, tym razem prostopadle do kierunku cięcia rulonu, chwycić końce ciasta na linii powstałej, przy poprzednim nacięciu patyczkiem i zacisnąć  je pod patyczkiem. Połączyć, by ciasto się nie rozwinęło.

W garnku zagotować wodę, umieścić na nim sitko. Bułki układać na sitku, pozostawiając trochę miejsca, bo podrosną. Przykryć, gotować na parze około 15 minut, podawać ciepłe.

 

Smacznego.

19:21, martex.82 , inne
Link Komentarze (6) »
wtorek, 08 maja 2012

 

 Galaretkowiec, to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa, ulubione ciasto mojego taty, więc dosyć często gościło u nas w domu i szczerze mówiąc musiałam od niego odpocząć. Po latach wróciło do mnie w nieco innej formie, na biszkopcie i z delikatniejszą, bardziej piankową masą, taką wersję mogę polubić na nowo.

 

Składniki na biszkopt ( u mnie forma 15x20 cm, może być też tortownica śr. ok. 23 cm ):

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 2 jaja

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na masę śmietanowo - galaretkową:

- 400 g śmietany kremówki

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- cukier puder do smaku ( 1 - 2 łyżki )

- 1 pełna łyżka żelatyny

- 3 - 4 kolorowe galaretki

Każdą galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, zastygnięte pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Trochę masy śmietanowej odłożyć do dekoracji wierzchu, do reszty dodać posiekane galaretki, wymieszać. Wyłożyć masę na biszkopcie, przykryć 2 blatem, rozsmarować odłożoną masę bez galaretek. Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.

 

 

Smacznego.

05:44, martex.82 , inne
Link Komentarze (13) »
czwartek, 01 marca 2012

 

 Tak jak mówi nazwa tego ciasta, jest proste, nie wymaga specjalnych umiejętności, ani nawet użycia miksera, za to cudownie, cynamonowo pachnie, jest wilgotne, z pyszną, chrupiącą, cynamonowo - cukrową skorupką na wierzchu. Nawet rodzynki mi w nim nie przeszkadzały.

Źródło: proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

 

 Składniki:

- 520 g mąki

- 170 g cukru

- 2 łyżeczki sody

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 jajka

- 1 szklanka śmietany 12% lub 18 %

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 120 ml oleju

- 100 g rodzynek

- 3 łyżeczki cynamonu + 80 g cukru

 

 

 Wymieszać razem mąkę, sodę, cukier i sól. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

Cynamon wymieszać z 80 g cukru.

Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki ( warstwy się bardziej wymieszają ). Piec 65 min, w 150 st. C z termoobiegiem.

 

 

Smacznego.

07:31, martex.82 , inne
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail