muffinki

sobota, 09 maja 2015

 

Szybkie i bezproblemowe, jak to muffinki, zestawienie smaków czekolada + banan, moim zdaniem bardzo trafione, no i można wykorzystać niechciane, przedojrzałe banany.

Źródło: muffinki

 

Składniki na ok 12 muffinek:

- 3 mocno dojrzałe banany

- 125 ml oleju

- 2 jajka

- 100 g cukru

- 225 g mąki

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- opcjonalnie kawałki posiekanej czekolady

Banany rozgnieść w miseczce widelcem lub zmiksować. Dodać olej, zmiksować. Dodać cukier i jajka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć. Masę wyłożyć do foremek na muffinki ( u mnie silikonowe ), wierzch można posypać posiekaną czekoladą. Piec 15 - 20 min w 180 st. C.

 

Smacznego.

06:26, martex.82 , muffinki
Link Komentarze (9) »
środa, 02 stycznia 2013

 

 

Bardzo dawno nie piekłam muffinek, a już wytrawnych nie piekłam nigdy. I muszę przyznać, że taka wytrawna muffinka, w której w ramach dodatków, może znaleźć się co tylko chcemy, to naprawdę świetny pomysł na łatwą i szybką przekąskę, a nawet drugie śniadanie do szkoły, czy pracy.

 

Składniki na 9 sztuk:

- 1 szklanka mąki

- 1 jajko

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- 5 łyżek oleju

- 100 ml mleka

- 5 oliwek ( czarne )

- 1/2 cebuli

- 1/2 pomidora

- 150 g szynki

- 50 g żółtego sera

- tymianek, czosnek mielony, pieprz ziołowy

 

W miseczce rozkłócić jajko z olejem i mlekiem.

Do drugiej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Składniki mokre wlać do miski z suchymi, wymieszać łyżką, do połączenia składników.

Do ciasta dodać pokrojone: szynkę, pomidora, oliwki, ser ( można posiekać w kosteczkę lub zetrzeć n tarce ). Przyprawić czosnkiem, pieprzem ziołowym i tymiankiem.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. C około 25 minut.

 

Smacznego.

 

09:46, martex.82 , muffinki
Link Komentarze (5) »
wtorek, 13 września 2011

 

 

Bardzo smaczne, już jesienne muffinki, wilgotne i aromatyczne od banana, nadziewane śliwkami, z pachnącą cynamonową posypką. Tyle tylko, że co do aromatów, musicie mi wierzyć na słowo, tak jak ja musiałam uwierzyć domownikom, bo z powodu wstrętnego kataru mój zmysł powonienia pozostawia wiele do życzenia.

 

Składniki na 12 muffinek:

- 2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 - 2 jaja

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki mleka

- 1 banan

- śliwki

 - 6 łyżek cukru

- 1 łyżeczka cynamonu

 

 

 

Banana pokroić i rozgnieść widelcem lub zmiksować na papkę. Do miseczki z rozdrobnionym bananem wbić jajka, dolać olej i mleko, wymieszać.

W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Składniki mokre wlać do miseczki z suchymi i wymieszać wszystko łyżką.

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do ciasta.

Foremki do muffinek wyłożone papilotkami napełniać ciastem do ok 3/4 wysokości. Na wierzchu posypać cukrem, zmieszanym z cynamonem.

Piec ok 20 min w 180 st. C.

 

 

 

Smacznego.

13:01, martex.82 , muffinki
Link Komentarze (6) »
środa, 29 czerwca 2011

 

 

Małe czerwone koraliki, na które przez całe dzieciństwo kręciłam nosem, podobnie jak niedawno rabarbar odkrywam na nowo. Mój pierwszy czerwono - porzeczkowy wypiek to muffinki. Są pyszne, dzięki porzeczkom lekko kwaskowe, wilgotne i orzeźwiajace, a dodatkowego smaczku zyskują dzięki kokosowi. Przepis na te muffinki znalazłam na blogu Gotuję bo lubię.

 

Składniki suche:

- 2,5 szklanki mąki

- 100 g kokosu

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki mokre:

- 280 ml maślanki

- 120 g stopionego masła

- 1 jajko

 

Dodatkowo:

- porzeczki czerwone ( ilość według uznania )

 

 

 

W jednej misce łaczymy składniki suche, a w drugiej mokre. Do miski ze składnikami suchymi przelewamy składniki mokre i mieszamy je chwilę łyżką, niezbyt długo, tylko do chwili połączenia się składników, ciasto powinno mieć grudkowatą strukturę. Na koniec dodajemy porzeczki i staramy się je delikatnie wmieszać łyżką w ciasto.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto, do około 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy około 25 minut w 200 st. C.

 

 

Smacznego.

20:19, martex.82 , muffinki
Link Komentarze (4) »
O autorze
Slubne_120x600 Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Top Blogi
zBLOGowani.pl


SKRZYNKA POCZTOWA



Napisz do mnie e-mail